Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Separat kremering av djur

Vid SVA har du möjlighet att separatkremera ditt djur när det inte längre är i livet, oavsett om det är en liten hamster eller en stor häst. Vid en separatkremering är det bara ditt djur som kremeras. Självklart får även hund/kattleksaker, halsband, grimma, hästsko etcetera följa med vid kremeringen.

Foto: SVA

Du tas emot av personal som tar emot ditt djur och som svarar på dina frågor, de kan också hjälpa till med avlastning om det är ett större djur. Ingen föranmälan för inlämning behövs.

Djuret registreras och ges ett löpnummer som följer med under hela processen. Vi har ett kylrum där djuret, vid behov, förvaras innan kremeringen. Det finns två ugnar, en som rymmer stora djur och en mindre för smådjur.

Efter kremeringen samlas all aska från ditt djur upp i en träurna som märkts med samma löpnummer som ditt djur fick vid ankomsten samt även djurägaruppgifter och namnet på djuret.

När du lämnar ditt djur till oss behöver det åtföljas av ett transportdokument (pdf). Du kan skriva ut dokumentet och fylla i det hemma eller vid ankomsten.

Vid inlämnandet av djuret får du veta när du kan hämta urnan, vanligen inom en vecka. Har du fått faktura kan du vara helt säker på att urnan är klar. Vid kremering av smådjur kan du be att få urnan hemskickad med post, utan extra kostnad. I undantagsfall kan även urnan för häst skickas med post, utan extra kostnad.

Har en djurklinik lämnat in djuret till oss, hämtar du urnan hos kliniken.

Prisuppgifter 2018 exkl. exp.avgift och moms.

Separatkremering smådjur, fåglar och gnagare
Upp till 1 kg: 582 kr
1-10 kg: 1 182 kr
10-30 kg: 1 437 kr
>30 kg: 1 632 kr

Hästar och andra stora djur:
Upp till 100 kg: 5 100 kr
100-250 kg: 6 515 kr
Över 250 kg: 10 540 kr

Kostnaden för urnan ingår alltid i priset. Övriga prisuppgifter i vår prislista.

Transporthjälp

För information om transporthjälp är du välkommen att ringa oss på Avdelningen för patologi och viltsjukdomar för rådgivning, tel. vxl. 018-67 40 00.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls