Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Skicka in djurkroppar för obduktion

Finns det misstanke om allvarlig smittsam sjukdom, så kallad epizootisjukdom, kontakta alltid SVA:s dagjour via växeln tel 018-67 40 00 innan du skickar in djuret.
Kartong-max-15-kg Kartong-max-5-kg Kartong-max-20-kg Kartong-max-10-kg Kartong-max-20-kg

SVA:s kartonger för transport av döda djur. Klicka på respektive kartong på bilden för att få mått och maximal användningsvikt.

Djuret ska skickas in till SVA så snart som möjligt, kroppen bör förvaras kylt under tiden.

Vi rekommenderar att du sänder in kroppen måndag, tisdag eller onsdag. Risken är annars att den inte hinner komma fram till oss före fredag.

Hur skickar du djur till SVA

 • PostNord - Pakettjänst: PostNord Parcel
 • Best Transport i Uppsala
 • Om du bor i närheten av Uppsala kan du mellan 7.50-16.00 måndag till fredag (sommartid 7.50-15:30) komma förbi SVA och lämna in din djurkropp på Travvägen 12a. Du behöver inte ringa i förväg. När det gäller fisk eller vilda djur krävs dock kontakt med SVA innan, se nedan.

 Remiss

En remiss ska alltid följa med djuret som ska obduceras. Fyll i noggrant.

Förpackningsmaterial

Var noga med att följa vår instruktion för hur du förpackar djuret, det är ett villkor för att vi ska få använda PostNord och Best Transport i Uppsala. Transportören har rätt att neka transport av djur som inte förpackats på rätt sätt.

Förpackningsmaterial upp till 20 kg beställer du utan kostnad från SVA.

OBS! Dessa måste användas vid transport med såväl post som transportör.

Vad vill du skicka in?

Välj ett av alternativen här nedanför.

Om ditt djur väger under 20 kg:

 1. Beställ en transportkartong från SVA (inga andra kartonger accepteras av transportören)
 2. Håll djurkroppen väl kyld innan du paketerar och skickar in den till SVA
 3. När du har fått din transportkartong från SVA får du också med en instruktion på hur du ska packa djurkroppen och vilka villkor som gäller för olika transportörer. Var noga med att följa instruktionen, det är ett villkor för att vi ska få använda Postnord och Best Transport. Transportörerna har rätt att neka transport av djur som inte förpackats på rätt sätt.
 4. Du kan skicka djurkroppen med Postnord (hela Sverige) tjänst "PostNord Parcel" eller Best Transport (från vissa orter i Sverige)
 5.  Du bokar hämtning av ditt paket hos PostNord
 

Om ditt djur väger över 20 kg:

 1. Beställ två kartonger 20 kg från SVA. Privatpersoner beställer här. Kliniker och djursjukhus beställer här.
 2. Håll djurkroppen väl kyld innan du paketerar och skickar in den till SVA.
 3. Djuret måste packas enligt SVA:s packningsinstruktion. Använd eventuellt tredubbla plastpåsar så att det inte läcker. Djuret läggs sen i en 20 kg kartong. Använd ytterligare en 20 kg kartong som lock. Det är viktigt att kartongerna är ordentligt ihoptejpade. Paketet kan sen ställas på en lastpall OBS i halvstorlek.
 4. Du kan skicka kroppen med Best Transport (max 50 kg). Här kan du läsa mer om hur du gör för att beställa tjänsten. (Avtalet gäller från följande orter i Sverige: Falun/Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Strömsholm, Sundsvall, Umeå, Örebro och Östersund

Är du ny kund hos Best Transport kontakta dem på e-post: sva@besttransport.se 

 

Fisk − odlad och vild, kräftor samt ostron och musslor

Kontakta alltid jourhavande vid SVA:s fisksektion innan du sänder in fisk eller skaldjur eller om du har några frågor. Du når dem via vår växel 018-67 40 00.

 

Lantbrukets djur/hästar

Antingen kör du hit djuret själv och levererar det till Travvägen 12A eller så kontaktar du Svensk Lantbrukstjänst eller Stockholms Nödslakt för transport.

 

Vilda djur, vilda hägnade djur, minkar

Kontakta alltid SVA, Avdelningen för patologi och viltsjukdomar via vår växel 018- 67 40 00 eller e-post vilt@sva.se, innan du sänder in djuret.

 

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

 • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
 • 4
 • 3
 • 2
 • 1 Nej, inte alls