Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Licensjakten på björn 2017 startar

Den 21 augusti börjar 2017 års licensjakt på björn. Totalt får 216 djur fällas i sex län.

SVA sammanställer löpande information om de djur som fälls på www.sva.se/bjornjakt2017.  

Årets licensjakt på björn startar 21 augusti 2017. Foto: Karin Bernodt/SVA

Länsstyrelsernas personal rapporterar in uppgifter om djuren till SVA, och tar prover för bl.a. åldersbestämning (tand) och genetisk analys (muskel/hud) som sänds till SVA. På SVA samordnas data, och prover skickas vidare för analys på olika laboratorier.

SVA sammanställer resultaten

För jägare är det viktigt att notera att SVA:s webbplats bara ger en översikt av jaktresultaten. Det går inte att jaga björn med hänvisning till uppgifterna. SVA uppdaterar tabellerna dagligen under kontorstid på vardagar. Övrig tid sker uppdatering i mån av tid och möjlighet.

För att se hur jakten går och vad som gäller i respektive område, samt för övriga detaljer rörande beslutet, hänvisas till respektive länsstyrelse.

Trikintest av björnkött

Innan köttet från skjutna björnar kan användas som livsmedel, rekommenderas att det trikintestats. Trikiner är parasitlarver som finns inkapslade i muskler hos djur som ätit smittat kött.  Ett antal fall av trikiner har hittats hos björn de senaste åren.

Om du som jägare säljer slaktkroppen, krävs CITES-intyg. Läs mer hos Jordbruksverket om hur du kan skaffa förifyllda CITES-intyg.

Bakgrund

Stora rovdjur som fälls i licensjakt besiktigas i fält av personal från länsstyrelsen i det aktuella länet. Fältpersonalen genomgår regelbundet utbildning både i administrativa rutiner och praktiska frågor som hur olika prover tas.

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls