Gå direkt till innehåll

Statsepizootologen kommenterar

Blogg
  • 2014-12-22 | Karl Ståhl

    Kort uppdatering av situationen avseende högpatogen influensa, H5N8

    Under december har ytterligare tre utbrott av högpatogen fågelinfluensa av typen H5N8 konstaterats hos fåglar inom EU: ett utbrott hos kalkon i norra Italien, och två utbrott hos kalkon respektive anka i nordvästra Tyskland.


    vilda fåglar
    Fjäderfä
  • 2014-11-18 | Karl Ståhl

    Fågelinfluensa påvisad i ytterligare två länder inom EU

    Tio dagar efter att tyska myndigheter påvisat högpatogen fågelinflunsa av subtypen H5N8 i en kalkonbesättning den 5 november, rapporterades under helgen utbrott från ytterligare två länder inom EU.


    vilda fåglar
    Fjäderfä
  • 2014-11-10 | Karl Ståhl

    Utbrott av fågelinfluensa i Tyskland

    Den 5 november 2014 informerades EU-kommissionen av tyska myndigheter om ett bekräftat utbrott av aggressivt fågelinfluensavirus av subtypen H5N8 i en kalkonbesättning med 31.000 fåglar i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland. Infektionen påvisades i en av sex djuravdelningar. Undersökningen föranleddes av att man upptäckt ökad dödlighet. Besättningen blev omedelbart satt under offentlig tillsyn. Avlivning och destruktion av djuren påbörjades den 6 november. Skydds- och övervakningszoner upprättades i enlighet med europeisk lagstiftning (2005/94/EC), och beslut om avlivning av samtliga fjäderfän inom skyddszonen togs också, allt för att minska risken för vidare spridning av smittan.


    vilda fåglar
    Fjäderfä

Prenumerera på bloggen

Om Bloggen

Prenumerera på bloggen