Gå direkt till innehåll
älgko
Älgko. Foto: Bengt Ekberg/SVA

CWD-misstanke på älg

Senast uppdaterad : 2020-09-18

En älgko i Västerbotten som provtagits för avmagringssjuka (CWD) är positiv i första analysomgången. Ytterligare analyser kommer att köras för att bekräfta om älgen hade CWD eller inte.

Den information vi hitintills har är att analysen i första omgången var positiv i hjärnstam, men negativ i lymfknuta, vilket följer samma mönster som de tre fall hos älg som konstaterades i Arjeplog och Arvidsjaur 2019. Samma mönster har också setts hos fall på älg i Norge. Vi tror att fallen som påvisats hos älg kan röra sig om åldersförändringar, snarare än smittsam sjukdom, men det är ännu inte säkert bekräftat.

Vad händer nu?

Ytterligare analyser körs för att bekräfta om det är CWD eller inte. Dessa förväntas bli klara i början av nästa vecka. Om fallet blir bekräftat, kommer det därefter bli ytterligare analyser för att se vilken variant av CWD det rör sig om genom att jämföra fallet med tidigare påvisade fall. Dessutom kommer en åldersbestämning att göras. SVA och Jordbruksverket har varit i kontakt med insändaren av provet.

Om fallet bekräftas kommer det sannolikt bli aktuellt med utökad provtagning i området. En plan för detta kommer i så fall tas fram inom en snar framtid och kommuniceras med berörda parter i regionen.

Bakgrundsinformation 

Avmagringssjuka (CWD) finns i olika varianter. Dels finns varianter som är direkt smittsamma mellan djur och där smitta också finns kvar i miljön, en sådan variant av CWD finns i Nordamerika och en snarlik variant har påvisats på vildren i Norge. Dessutom förekommer sporadiska fall som eventuellt är orsakat av åldersförändringar och där djuren inte verkar smitta varandra.