Gå direkt till innehåll
Ett får och en ko på bete.
Genrebild får och nötkreatur. Bild: lkpgfoto/iStock

Uppdatering angående blåtunga 25/9

Sidan granskades senast : 2024-09-25

Sedan blåtunga påvisades i Sverige den 12 september har många misstänkta fall hos både kor och får undersökts. Hittills har sammanlagt 36 djur med viruset påvisats.

Provsvaren publiceras kontinuerligt på SVA:s webb där positiva och negativa fall visas på en karta och i en tabell som uppdateras varje vardag.

– Den smittspridning som vi nu ser i Sverige är förväntad och stämmer också väl överens med vad som setts i andra länder med liknande epidemiologiska förutsättningar. Liksom i de andra nordliga länderna har det i de flesta fall varit enstaka sjuka djur i varje drabbad besättning med klinisk bild som varierar från lindrig till allvarlig sjukdom. Framför allt nötkreaturen verkar återhämta sig relativt snabbt från sjukdomen medan fåren drabbas hårdare, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.

Den huvudsakliga smittvägen för blåtungevirus är via svidknott. Svidknott finns i stora delar av Sverige. Virusets förmåga att replikera sig i svidknotten så att svidknotten kan sprida smittan är temperaturberoende. När dagstemperaturen går ner mot 10 - 15 grader ökar inte viruset i svidknotten. Därför förväntas smittspridningen successivt minska i och med att temperaturen sjunker, och så småningom kommer den helt upphöra.

Kontakt

Erika Chenais

Statsveterinär, docent

Foto: Therese Selén/SVA