Fakta om projektet
Ansvarig på SVA
Huvudman
SVA
Finansiär
EU H2020
Start/Avslut
2021 - 2025
Djurslag
Nötkreatur
Gris
Datadriven kontroll av djursjukdomar som inte är EU-reglerad smitta (DECIDE)
Foto: Magnus Aronson/SVA
DECIDE
Utveckling av verktyg för användande av produktionsdata för att förbättra kunskapsläge och hantering av vanligt förekommande produktionssjukdomar.
Smittsamma sjukdomar leder till produktionsförluster, ökade kostnader och sämre djurvälfärd
Vanliga sjukdomar så som luftvägssjukdomar hos kalvar, nedsatt fertilitet hos suggor eller juverinflammation hos kor har stor påverkan på djurhälsan och leder till nedsatt produktion.
Dessa sjukdomar
regleras idag inte inom EU vilket innebär att sjukdomsdata inte registreras på samma
sätt som med sjukdomar som t ex Mul - och klövsjuka, utan mycket information om
sjukdomsparametrar stannar på gårdsnivå.
DECIDE är ett fem-årigt
EU-projekt som syftar till att ta fram verktyg för att tillvara ta den data som
redan finns på gård för att kunna använda den i arbetet med djurhälsan i
besättningen. Ett exempel på verktyg som skulle kunna tas fram är alarmsystem
för en viss sjukdom eller händelse som ökat i en besättning eller i en region.
De länder som
ingår i DECIDE - projektet har fokus på olika sjukdomar, och i Sverige har vi valt
att ta fram verktyg för nötkreatur och gris.
Syftet med projektet är också att samverka med de olika expertkompetenser som finns i Europa och Sverige genom SVA leder den grupp som arbetar med att ta fram och skapa de verktyg som djurägare eller rådgivande veterinärer ser ett behov av. Andra grupper inom projektet fokuserar på andra delar så som datahantering och anpassning till användarna.
VÅR EXPERTIS
Vid starten arbetar fyra engagerade forskare med erfarenhet av övervakningsdesign och utvärdering, riskbedömning och epidemiologisk forskning i projektet. I takt med att projektet utvecklas kommer SVA att ge råd vid hantering av sjukdomsmisstankar och utbrottsutredningar.
- Jenny Frössling
Epidemiolog, Docent. Länk till personlig sida. - Fernanda Dórea
Epidemiolog, veterinär, PhD. Länk till personlig sida. - Anna Ordell
Epidemiolog, veterinär. - Gema Vidal
Epidemiolog, veterinär, PhD. Länk till personlig sida.
Fernanda är en veterinär epidemiolog från Brasilien, med erfarenhet av djursjukdomsövervakning i 4 länder. Hennes forskning är fokuserad på utvinning av handlingsbar information från djurhälsodata (datadriven övervakning), inklusive områden som datainteroperabilitet, kunskapsmodellering, arbetsflöden för datadigitalisering och datavisualisering för att stödja beslutsfattande.
Anna är veterinär epidemiolog med en bakgrund som djurhälsoveterinär och har arbetat med rådgivning i kött och mjölkbesättningar i flera år.
Gema har mer än tio års erfarenhet som djurveterinär och som forskare. Sedan 2002 har hon kombinerat klinisk verksamhet med tillämpad forskning i Spanien, U.S.A., Nicaragua och Etiopien. Gema avslutade sina kliniska utbildningsprogram som University of Florida och University of California Davis, och har en magisterexamen i förebyggande veterinärmedicin (MPVM) och en doktorsexamen i epidemiologi, båda från UC Davis. Som forskare fokuserar hon på tidig upptäckt av syndrom genom att använda en kombination av statistiska och maskininlärningsmetoder, med tonvikt på integreringen av olika datakällor.
DECIDE PROJEKTET
DECIDE-projektet består av sju arbetspaket som täcker alla de olika områden som behövs för att utveckla beslutsstödsverktyg och arbetsflöden så att dessa kan användas av olika användare. Klicka här för mer information om projektet. Klicka här för mer information om projektet.