Kvarka - karta över positiva prover
De mörkare färgerna visar vid hur många tillfällen kvarka har konstaterats i inskickade prover under de senaste två månaderna. Kartan visar varifrån positiva kvarkaprover från häst skickats in till SVA de senaste 24 månaderna (veterinärpraktikens adress). Observera att hästarnas hemvist kan vara en annan kommun, vanligtvis i regionen. Kartan kan ses som en indikation om smittläget på regionnivå.
Ljusgul färg betyder att minst ett positivt prov har skickats in av en veterinär i den kommunen dessförinnan, alltså de senaste 3–24 månaderna.
Kartan visar inte hur många hästar som drabbats vid varje tillfälle. Kartan uppdateras varje dygn.
Vad är kvarka?
Utbrott av kvarka förekommer hos hästar i Sverige och andra länder. Hästarna får ofta en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med varbölder i huvudets lymfknutor. Symtomen kan dock i vissa fall vara lindriga och likna en vanlig förkylning. Sjukdomen är mycket smittsam och tysta smittbärare förekommer.
Vanliga frågor och svar om kartan
Om utbrottet inte återfinns på kartan kan det bero på något av följande:
- Den provtagna hästen fanns på en annan ort än insändande veterinär. SVA publicerar inte hästens ort enligt de regler vi har att följa. Ofta har vi inte heller den uppgiften.
- Inget positivt prov har kommit in till SVA från stallet. Diagnosen kan ha ställts på annat sätt.
Under Smittoinfo på Travsports webbplats publiceras inkomna rapporter från Länsstyrelserna fortlöpande, tack vare ett samarbete mellan Svensk Travsport och länsveterinärerna.
Det är upp till Länsstyrelserna att skicka information och ibland saknas därför rapporter på Smittoinfo.
Jordbruksverket publicerar en årlig statistikrapport för anmälningspliktiga djursjukdomar på sin webbplats.
Kartan syftar till att ge en översikt av smittoläget för regionen över tid. Det ökar medvetenheten om risken för kvarka.
Tänk på att man kan förebygga och skydda sin häst mot kvarka (och andra smittsamma sjukdomar) genom goda hygienrutiner samt vaccination mot kvarka.
Avskild karantän av nyinköpta hästar och omedelbar isolering av hästar med sjukdomssymptom samt vaccination är de enskilt viktigaste förebyggande åtgärderna mot ett större utbrott.
Se till att ditt stall tillämpar sådana rutiner. Läs mer om om smittskydd på vår faktasida om kvarka.
Nej, kartan visar positiva prover som kommit in till SVA vid enskilda provtagningstillfällen. Ibland kommer sådana prover vid flera tillfällen från samma anläggning, det vill säga från samma utbrott av kvarka. För årsstatistik över antalet anmälda utbrott på läns- och nationsnivå hänvisas till Jordbruksverket. En sammanfattning av smittläget ges på vår sida om kvarka hos häst.
Läs mer
Senast granskad 2023-05-02