SVA-forskare bekämpar fågelinfluensan som Blå stjärna
Publicerades 2021-02-11
I januari 2021 drabbades Sveriges största anläggning för värphöns i Mönsterås kommun av ett utbrott av fågelinfluensa. En av dem som kallades in för att bekämpa utbrottet var Linda Engblom som till vardags är forskare vid SVA.
Det var i mitten av januari 2021 som den aktuella fågelbesättningen i Mönsterås drabbades av fågelinfluensa. Vid den typen av större utbrott krävs snabba insatser och då kallar Jordbruksverkets krisorganisation ibland in medlemmar ur Svenska Blå stjärnan, som är en del av det svenska totalförsvaret. Från SVA deltog forskaren Linda Engblom, som i sin tjänst på SVA arbetar med projekt och myndighetsuppdrag om faror i foder, men som i det här uppdraget deltog som fältassistent.
– Jag arbetade främst med att sanera personal som varit i stallarna samt med tvätt och desinficering av lastbilar som varit inne på området. Jag plockade även avlivade fjäderfän i stallarna, berättar hon om sin roll i uppdraget.
SVA:s medarbetare Linda Engblom. Foto: Catarina Lehman
Svenska Blå stjärnan är den del av det svenska totalförsvaret som hjälper till med lantbrukets djur vid kriser och utbrott av smitta och Linda har varit medlem i 25 år. Hon var på plats i fem dagar denna gång och det blev en intensiv arbetsperiod.
– Det var långa arbetsdagar, jag jobbade ungefär elva timmar per dag på gården och det var en bit att åka mellan gården och hotellet, så totalt jobbade vi runt 12 timmar per dag. Men det kändes väldigt bra att hjälpa till och intressant att se hur en sådan här insats fungerar på plats i praktiken. Det ger också insikter som jag har nytta av i mitt arbete på SVA, säger Linda Engblom.
SVA är också en del av totalförsvaret och flera av våra medarbetare arbetar aktivt med dessa frågor även i sina ordinarie roller. Men som en del i att ge våra medarbetare möjlighet att växa, både i sin yrkesroll och personligen uppmuntrar vi även engagemang i våra nationella frivilligverksamheter.