Välfungerande diagnostik för lungsjuka svenska grisar

Publicerades 2025-04-29

Halvbild på tre grisar.
Resultaten i studien visade att inga gener för resistens mot antibiotika kunde påvisas i APP-isolaten. Det innebär att sjuka grisar i Sverige kan förväntas svara bra på antibiotikabehandling. Foto:Istock. Foto: Istock

Grisar i Sverige som drabbas av luftvägsinfektion orsakad av bakterien Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) förväntas svara bra på antibiotikabehandling. Det visar en studie vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) där arvsmassa från APP-bakterier undersökts. Inga resistensgener påvisades i isolaten från de svenska grisarna. Resultaten visar också att SVA har en välfungerande diagnostik för APP på gris. 

Bakterien Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) kan orsaka elakartad lungsjuka hos grisar i alla åldrar, men det är framför allt slaktsvin som drabbas. Det finns i dagsläget 19 kända varianter, serotyper, av bakterien. Elakartad lungsjuka diagnosticeras genom att man odlar fram bakterien som artbestäms med så kallad MALDI-TOF-teknik. Man kan även mäta halten antikroppar i blodet för att se om smittan finns i besättningen. Sjuka grisar behandlas med antibiotika. Vaccin finns mot vissa serotyper, men inte alla. Även andra besläktade bakterier, som till exempel Pasteurella multocida och Glaesserella parasuis kan orsaka luftvägslidande hos gris.

Projekt för att säkra rätt behandling och smittskydd

I projektet ”Elakartad lungsjuka i Sverige 2023 - är diagnostiken adekvat?” önskade SVA-forskarna få ökad kunskap om förekomsten av bakterier inom familjen Pasteurellaceae hos svenska grisar, samt undersöka om rutindiagnostiken skulle behöva utvecklas och anpassas. Detta för att behandlingar med rätt antibiotikum och förebyggande åtgärder som vaccination och smittskyddsåtgärder ska kunna sättas in.

Välfungerande diagnostik av APP på gris

Resultaten visade att inga gener för resistens mot antibiotika kunde påvisas i APP-isolaten. Det innebär att sjuka grisar i Sverige kan förväntas svara bra på antibiotikabehandling. Det stämmer även väl med resultat från resistensbestämningar och erfarenheter från fältet. Resultaten visar också att vi har en väl fungerande diagnostik för APP på gris. I Sverige är det i stort sett uteslutande APP av serotyp 2, eller undergrupp 2 (APP2), som isoleras hos kliniskt sjuka grisar.

Så gick studien till

I studien togs prover från 35 grisar med luftvägsinfektion i 21 svenska besättningar. Proverna samlades in mellan januari 2022 och januari 2024. Bakterier isolerades från proverna och resultat från SVA:s rutindiagnostik jämfördes med helgenomsekvensering av bakterieisolat. Alla isolaten var av serotyp 2. I övriga världen orsakas sjukdomen ofta av andra serotyper.

Utöver de 34 insamlade proverna har sedan tidigare tre APP2 och en APP8 från sjuka grisar samt en APP7 från ett vildsvin sekvenserats. Dessa jämfördes med de insamlade proverna. Det visade sig att de svenska isolaten är nära besläktade, vilket framgår av bilden nedan där de svenska isolaten jämförs med isolat runt om i världen. De svenska APP2-isolaten finns alla inom den gröna cirkeln på bilden. 

Projektet finansierades av SVA:s forskningsfond.

Texten är skriven av Märit Andersson/SVA.

Grafisk modell som motsvarar svenska och utländska isolat.
Helgenomsekvensering visar att de svenska isolaten, i den gröna cirkeln, är nära besläktade. Foto: Emma Östlund, SVA

Kontakt

Åk till toppen