Utbrott av Peste des petits ruminants i Grekland och Rumänien

ANMÄLNINGSPLIKTIG SJUKDOM EPIZOOTISJUKDOM

Publicerades 2024-07-29

I mitten av juli rapporterade EU-kommissionen att virussjukdomen Peste des petits ruminants (PPR) konstaterats i en får- och getbesättning i Grekland och några dagar senare även i en fårbesättning i Rumänien.

Mukopurulent sekret – flytningar från nosen hos ett får med peste des petits ruminants. Foto: L. Mahin/Wikimedia

Sedan de första rapporterade utbrotten har fler, både större och mindre besättningar drabbats i både Grekland och Rumänien. Alla djur i de drabbade besättningarna har, eller ska avlivas och restriktioner gällande förflyttningar av djur samt djurprodukter i de drabbade områdena har implementerats. Inom EU har PPR konstaterats en gång tidigare, i Bulgarien 2018, men detta är första gången som sjukdomen påvisats i Grekland och i Rumänien.

Små idisslare som får och get drabbas framför allt

Peste des petits ruminants orsakas av ett morbillivirus och sjukdomen förekommer endemiskt i Afrika, och delar av Asien. Det är framför allt små idisslare som får och get som drabbas, men även kameler och vissa vilda idisslare kan smittas. Viruset utsöndras i alla kroppsvätskor samt träck och smitta kan ske både direkt via nära kontakt mellan djur och via aerosoler.

Även indirekt smittspridning genom till exempel foder, strö och redskap kan ske, men viruset överlever endast i miljön under en kortare tid (dagar). Den huvudsakliga smittvägen är genom levande djur.

Infekterade djur kan få feber, nedsatt allmäntillstånd, minskad aptit och nos- och ögonflöde. Efter några dagar kan sår ses i näshåla, mun och ögon och djuret kan utveckla hosta och andningssvårigheter. Även diarré och tecken på sekundära infektioner kan förekomma. Dödligheten kan vara så hög som 50–100 procent, vilket också har rapporterats i de aktuella utbrotten.

Sannolikheten att sjukdomen kommer till Sverige bedöms inte öka

Utbrotten i Grekland och Rumänien bedöms inte öka sannolikheten att sjukdomen kommer till Sverige eftersom ingen införsel av levande får, getter eller något avelsmaterial så som sperma eller embryon har skett från dessa länder under de senaste tre månaderna. Inte heller har några obehandlade hudar eller ull, som skulle kunna föra med sig smittan, förts in under samma period från något av dessa länder.

SVA följer spridningen av PPR i Europa kontinuerligt och genomför riskvärderingar vid behov.

Åk till toppen