Utbrott av Peste des petits ruminants i Ungern
Publicerades 2025-01-31
Den 24 januari 2025 rapporterade EU-kommissionen att Peste des petits ruminants (PPR) konstaterats i en fårbesättning i Szentgyörgyvölgy i västra Ungern. Smittan upptäcktes i en besättning som nyligen, på laglig väg, importerat djur från Rumänien.
Alla djur i den aktuella ungerska besättningen har avlivats och restriktioner gällande förflyttningar av djur samt djurprodukter i och från det drabbade området har implementerats.
Under 2024 har det varit flera utbrott av PPR i flera europeiska länder. I mitten av 2024 påvisades PPR i Grekland och Rumänien och i början av december 2024 konstaterades även ett mindre utbrott i Bulgarien. Innan dessa utbrott hade sjukdomen endast konstaterats en gång tidigare inom den Europeiska unionen (EU), i Bulgarien 2018.
Peste des petits ruminants orsakas av ett morbillivirus och sjukdomen förekommer endemiskt i Afrika, och delar av Asien. Det är framför allt små idisslare som får och get som drabbas, men även kameler och vissa vilda idisslare kan smittas. Infekterade djur kan få feber, nedsatt allmäntillstånd, minskad aptit samt nos- och ögonflöde. Några dagar in i sjukdomsförloppet kan sår ses i näshåla, mun och ögon och djuret kan utveckla hosta, andningssvårigheter och kraftig diarré. Även tecken på sekundära infektioner kan förekomma. Smittsamheten är hög och även dödligheten kan vara så hög som 50–100%. Smittade djur utsöndrar virus i alla kroppsvätskor samt i träck och smitta kan ske både direkt, via nära kontakt mellan djur, och via aerosoler. Indirekt smittspridning genom till exempel foder, strö och redskap kan ske men eftersom viruset endast är smittsamt i miljön endast en kortare tid (dagar) är det en mindre vanlig smittväg. Den huvudsakliga smittvägen är genom direkta kontakter mellan levande djur.
Inga importer till Sverige
Utbrottet i Ungern bedöms inte ha ökat sannolikheten att infektionen kommit till svenska djur då ingen införsel av levande får eller getter, och inte heller något avelsmaterial så som sperma eller embryon har skett från varken Ungern, Rumänien, Grekland eller Bulgarien under de senaste tre månaderna. Det har heller inte importerats några animaliska biprodukter från dessa länder de senaste tre månaderna.
Du kan läsa mer i en riskvärdering, som finns nedan. SVA följer spridningen av PPR i Europa kontinuerligt och genomför riskvärderingar vid behov.
Länk till aktuell riskvärdering:
Du kan läsa mer om sjukdomen här:
Peste des petits ruminants (PPR) - SVA
Senast granskad 2025-01-31