Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar

Publicerades 2024-12-19

Under en gammal tall omgärdad av högt gräs på Gotland har en grupp får samlats.
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.

Anaplasmabakterier orsakar sjukdom och även dödsfall hos framförallt lamm. Bakterien försvagar immunförsvaret och gör att djuren lättare drabbas av andra infektioner. Hög feber och plötsliga dödsfall förekommer, dräktiga tackor kan kasta sina foster. Fästingar kan vara bärare av bakterien och sjukdomen sprids genom fästingbett. Våra betande idisslare kan därmed drabbas av anaplasmos under stora delar av året. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ska ta reda på vilka arter av anaplasmabakterier som fästingarna kan bära på. Forskarna ska även undersöka hur vanlig sjukdomen är, bakomliggande orsaker samt hur sjukdomen utvecklas och vad den kan leda till.  

– Den som sett tackor och fårägare som blir av med sina lamm förstår hur viktig den här forskningen är. Med ny kunskap kommer vi att kunna lägga grunden till förbättrade råd kring sjukdomen och förhoppningsvis hitta bra sätt att förebygga så att färre djur drabbas. De här forskningsmedlen, tillsammans med andra anslag som vi fått för att bekämpa fästingburna sjukdomar, kommer att göra nytta för betande djur, säger Ylva Persson, statsveterinär på SVA.

Gotland och södra Sverige mest utsatt

Det är främst Gotland och södra Sverige som har stora problem med att anaplasmos drabbar lamm och tackor men även nötkreatur.

– Vi ser stora problem i ett flertal besättningar här på Gotland men även i vissa områden på fastlandet. Djur som drabbas av anaplasma har ökat i antal senaste åren och vi ser också att sjukdomen även drabbar äldre djur och ger allt allvarligare symptom. Det här skapar stora utmaningar för fårproducenterna, säger Annika Melin, djurhälsoveterinär på Gård & Djurhälsan på Gotland.

Fästingar från både friska och sjuka djur

Fästingar ska samlas in från bete från lamm och får med eller utan misstänkt anaplasmos på Gotland och i södra Sverige. Förekomst av anaplasmabakterier i blod- och organprover från lamm och får med sjukdom kommer att undersökas. Förebyggande rutiner mot fästingangrepp och behandlingsrutiner vid sjukdom kommer kartläggas.

– Forskningen  fästingburna sjukdomar som drabbar människor är etablerad, till exempel för TBE och borrelia. På SVA tycker vi det är bra att det också satsas på forskning om fästingburna sjukdomar som drabbar djur. Målet är att projektet ska stärka konkurrenskraften inom svensk fårproduktion och minimera djurlidande, antibiotikaanvändning och produktionsförluster, säger Anna Omazic, forskare på SVA

Stiftelsen lantbruksforskning beviljar 3 miljoner kr till projektet När lammen tystnar -aggressiv anaplasma ett ökande problem hos våra betande får. Dinah Seligsohn på SVA är huvudsökande och medsökande är Anna Omazic, Robert Söderlund och Wonhee Cha från SVA, Giulio Grandi från Sveriges lantbruksuniversitet samt Annika Melin från Gård & Djurhälsan på Gotland.

Läs mer

Anaplasmos hos får - SVA

Läs mer hos andra

Stiftelsen lantbruksforskning – När lammen tystnar


Kontaktpersoner
Åk till toppen