Vinter – men fortsätt rapportera fästingar
Publicerades 2024-12-17
Om du bor i norra Sverige har dock fästingarna gått i dvala för vintern. I övriga landet efterlyser Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fler rapporter till webbverktyget Rapportera Fästing. Trots låga temperaturer, regn och snö i stora delar av landet så har det kommit in fästingfynd via Rapportera Fästing.
– Stort tack till allmänhetens engagemang under året! Förra vintern fick vi in fästingar även om antalet var färre än under högsäsong. Nu i december har det rapporterats om fästingar från södra Sverige upp till Stockholmregionen trots låga temperaturer, regn och snö. Fästingarna påträffas oftast på hundar och katter. Stöter du på en fästing, ta dig gärna tid att bidra till forskningen genom att rapportera till oss. Fortsätt sedan hela vintern, säger Anna Omazic, forskare vid SVA.
Tajgafästingen preliminärt utan TBE-virus
Fästingsäsongen 2024 satsade SVA på övervakning av tajgafästingen (Ixodes persulcatus) i norra Sverige. Arten kan vara bärare av nya TBE-virustyper som kan ge allvarliga symtom. I de flesta fall orsakar virustyperna en mildare, influensaliknande sjukdom men de kan också orsaka hjärninflammation.
– Preliminära resultat visar att alla analyserade fästingar från norra Sverige var negativa för TBE-virus. Tack vare alla rapporter har vi fått en bra bild över var i landet, och när på året, vi kan hitta tajgafästingen. Inför nästa år planerar vi att samla in fästingar från specifika platser och undersöka om de är bärare av TBE-virus. En viktig åtgärd för att fortsätta övervaka om TBE-virus kan finnas i området, säger Anna Omazic.
Hoppas på 10 000 fynd för 2025
Sedan Rapportera Fästing startade våren 2023 har allmänheten rapporterat över 24 600 fästingfynd. Västra Götalands län har toppat listan över antalet rapporter i år igen, tätt följt av Stockholms och Skåne län. Men antalet rapporter 2024 är betydligt lägre än 2023. Rapporterna har ändå gett värdefull information om fästingarter och fästingburna smittämnen.
– Tack vare allmänhetens vilja att bidra till forskningen upptäckte vi det första exemplaret av brokig fårfästing i Sverige. Webbverktyget gör det möjligt för allmänheten att hjälpa oss att samla in stora mängder data under en lång tidsperiod. På så sätt kan vi upprätthålla en robust övervakning av både exotiska och inhemska fästingarter. För 2025 hoppas vi på 10 000 rapporter, och att fler skickar in fynd av exotiska fästingar, säger Anna Omazic.
Läs mer
Ny fästingart upptäckt i Sverige (2024)