Gå direkt till innehåll
Bilden visar ett småskaligt mejeri i Kenya med mjökkannor och ett stort rostfritt kärl.
Under programmet görs studiebesök på olika livsmedelsanläggningar. Bilden visar ett småskaligt mejeri i Kenya. Foto: Erika Chenais/SVA. Bilden får användas redaktionellt.

Världshungerdagen 16 oktober – SVA driver projekt för djurhälsa och minskad fattigdom

Sidan granskades senast : 2024-10-16

Den 16 oktober uppmärksammas Världshungerdagen med syfte att öka medvetenheten om frågor som rör fattigdom och hunger. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, driver sedan 2018 träningsprogrammet ITP 310 Healthy livestock – Safe food.

Jordbruk är fortfarande den största ekonomiska sektorn i de flesta låginkomstländer, där småbruk är den dominerande driftsformen, och djurhållningen är central. Satsningar inom jordbrukssektorn är ett effektivt sätt att stärka ett lands ekonomi och på så sätt bidra till fattigdomsbekämpning.

– Utbrott av djursjukdomar kan få katastrofala följder för familjers ekonomiska förutsättningar, livsmedelsförsörjning och hälsa. I många låginkomstländer är tillgången till veterinära tjänster oerhört begränsad, framför allt på landsbygden. Det påverkar djurhälsan i första hand, men även följande led påverkas i form av brist på officiell kontroll vid slakt och förädling. Likaså leder brist på veterinära tjänster till felanvändning av läkemedel så som antibiotika, vilket bidrar till det globala hotet om antibiotikaresistens, säger Emelie Pettersson, biträdande statsveterinär på SVA.

Syftet med det ITP-program som SVA leder är att förbättra djurhälsan, minska risken för zoonotiska och livsmedelsburna infektioner, minska antibiotikaanvändningen samt stötta de kvinnor som arbetar inom livsmedelsproduktionen. Genom att utveckla hela kedjan inom djurhållning och livsmedelsproduktion från jord till bord, med insatser för lokala, regionala och nationella myndigheter, privata aktörer och civilsamhällets aktörer, så som olika föreningar eller kooperativ så bidrar programmet till att uppfylla flera av de globala hållbarhetsmålen så som just att utrota fattigdom och utrota hunger. 

I programmet görs flera besök till gårdar i både Sverige och i något av de deltagande länderna. Här en gård som har en besättning med får och getter i Kenya. Foto: Emelie Pettersson/SVA. Bilden får användas redaktionellt.

 

SVA driver sedan 2018 det Sida-finansierade internationella träningsprogrammet ITP 310 ”Healthy livestock – Safe food”. Programmet är ett samarbete mellan Jordbruksverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och sju partnerländer i Östafrika - Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania, Uganda, Zambia och Zimbabwe.

Kontakt

Emelie Pettersson

Biträdande statsveterinär

Porträtt av Emelie Pettersson

Foto: Göran Ekeberg/AddLight