Fynd av MRSA i ny kartläggning

Publicerades 2025-03-10

Agarplatta med beige botten och blå prickar med MRSA på övre halvan.
I SVA:s laboratorier odlas MRSA-bakterier på agarplattor. Prickarna är kolonier av MRSA som vuxit på plattan. Foto: Bild: Annica Landén /SVA.

En kartläggning gällande MRSA hos gris genomförs i hela EU under 2025. Resultat från de prov som hittills analyserats bekräftar att MRSA förekommer hos gris i Sverige.

MRSA står för ”meticillinresistent Staphylococcus aureus" och är en stafylokockbakterie som är resistent mot en stor och viktig grupp antibiotika, dit bland annat penicillin hör. MRSA kan orsaka infektion hos både människor och djur, och är vanligt förekommande hos grisar i många länder. Fynd av MRSA är anmälningspliktigt, och varje år isolerar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, MRSA från prover från djur i Sverige, då främst från sjuka hästar, hundar och katter.

SVA deltar i europisk studie

Under 2025 genomförs en baslinjestudie om MRSA hos friska grisar i EU. Syftet med studien är att få information om förekomst i alla länder, samt vilka varianter av MRSA som finns bland grisar. I Sverige ansvarar SVA för att studien genomförs.

– Eftersom det fortfarande är ett tidigt skede i studien och bara en åttondel av proven har tagits är det för tidigt att uttala sig om hur vanligt MRSA är. Men resultaten från de prov som hittills analyserats bekräftar att MRSA förekommer hos gris i Sverige, säger Oskar Nilsson, chef för sektionen för antibiotikafrågor vid SVA. 

Isolaten kommer att undersökas vidare

I studien tas prov från grisar på olika slakterier i Sverige. MRSA har isolerats i prov från flera  av dessa. Isolaten kommer undersökas vidare för att utreda eventuellt släktskap. 

– Innan dessa undersökningar är klara är det svårt att spekulera kring hur smittan kan ha kommit in i svensk grisproduktion samt exakt vilken betydelse det har. Den personal som tar proverna är informerade om att MRSA påträffats. Likaså är gris- och slakteribranschen informerad, säger Oskar Nilsson.

Mycket liten risk för spridning via livsmedel

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, bedömer att risken för att MRSA sprids via mat till människor är mycket liten. Inte heller anses yrkesmässig hantering av kött, till exempel på ett slakteri, öka risken att smittas med MRSA. Däremot tyder erfarenheter från länder med hög förekomst av MRSA på att personer som regelbundet jobbar med gris riskerar att bli bärare av bakterierna.

Smittskydd och hygienrutiner viktiga verktyg

Inom näringen finns hygien- och smittskyddsrutiner för att minska risken för spridning av MRSA mellan djur och människor samt mellan gårdar. Detta, tillsammans med generellt smittskyddsarbete och god djurhälsa, är viktiga verktyg för att minska risken för ytterligare spridning av MRSA bland grisar i Sverige och till personer som jobbar med grisar.

Läs mer

Kontakt

Porträtt av Oskar Nilsson

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Oskar Nilsson

Antibiotikaexpert, laboratorieveterinär

Antibiotikaresistens och användning av antibiotika

Åk till toppen