Internationella samarbeten ska minska framtida smitta
Publicerades 2023-02-16
För 2023 satsar CoVetLab på tre forskningsprojekt. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) leder ett och bidrar i de två andra. I ett projekt ska en ny statistisk metod förbättra kunskapen om diagnostiska analyser. Ett annat projekt förbereder bra diagnostik inför en eventuell introduktion av japansk encefalit i Europa. Det tredje projektet ska arbeta med att göra riskvärderingar mer tillförlitliga.
SVA är en av parterna i det europeiska forskningsnätverket CoVetLab (Collaborating Veterinary Laboratories). Varje år har CoVetLab en utlysning av forskningsmedel för samarbetsprojekt instituten emellan och 2023 startar tre nya projekt.
Samla de bästa metoderna från europeiska laboratorier
Projektet ”Methodological advancements on inter-laboratory diagnostic test evaluation” leds från SVA och ska med hjälp av en ny statistisk metod utvärdera tester för två olika sjukdomar hos nötkreatur. Vid mikrobiologiska analyser är det viktigt att veta hur bra testet är på att detektera det man letar efter, eller avgöra om det inte finns där. Projektet är ett så kallat ”proof-of-concept” och ska jämföra analysmetoder från flera olika laboratorier runt om i Europa.
– Utan detta internationella samarbete skulle det vara svårt eller omöjligt att utvärdera analyser för sjukdomar som vi i Sverige är fria ifrån, eftersom vi saknar tillgång till positiva prover, säger Arianna Comin, projektledare och epidemiolog vid SVA.
Läs mer om projektet här.
Om viruset kommer till Europa behövs bra diagnostik
Japansk encefalit är en vektorburen zoonos som är utbredd i Asien. Sjukdomen är nyligen etablerad i Australien, men i Europa har viruset endast hittats i en enstaka mygga, i Italien 2010. Projektet ”Preparedness - Aligning Japanese Encephalitis Virus diagnostics in Europé” ska samordna diagnostik och öka kunskapen om hur viruset sprids. För att vara förberedd på en eventuell introduktion av viruset till Europa ska projektet ta fram bra diagnostik för att kunna detektera och typa virus från olika slags prov. På SVA ska olika metoder för detektion av viruset med rtPCR, samt sekvensering testas.
– Jag hoppas att projektet etablerar bra metoder för att testa både myggor och prover från djur för japansk encefalit. Även om risken för spridning till Europa och Sverige är liten är det viktigt att vara förberedd, så att vi kan upptäcka enstaka fall tidigt, säger Tobias Lilja, forskare som deltar i projektet för SVA:s räkning.
Bättre riskvärderingar när brister i rapportering kan kompenseras
För att kunna bedöma risken för introduktion av djursjukdomar till ett land eller en region krävs korrekt information om sjukdomsförekomst i regioner utanför det aktuella landet eller regionen. Tyvärr finns det ofta brister i den här sjukdomsrapporteringen, till exempel utebliven och försenad rapportering. Projektet “Nowcasting to estimate animal disease incidence based on reported outbreaks” ska kartlägga och utvärdera olika metoder för att kompensera för sådana brister.
Om CoVetLab
- Utöver Sverige (SVA) deltar veterinärinstituten från Frankrike (ANSES), Nederländerna (WBVR), Danmark (SSI/KU) och England (APHA) i samarbetet.
- Varje institut betalar sin del av projekten.
- SVA bidrar med 10 000–20 000 euro till de beviljade projekten och resultaten förväntas komma samtliga partners i CoVetLab till godo.