Många viktiga insatser för en stark livsmedelsberedskap gjordes 2024
Publicerades 2025-03-31

Ett investeringsprogram för att öka motståndskraften mot störningar inom området livsmedel, dricksvatten, avlopp och avfall, förslag om hur lager kan bidra till att höja beredskapen och insatser för att fortsätta stärka kommuners och regioners förmåga. Det är exempel på hur myndigheterna i beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten arbetar med att stärka Sveriges livsmedelsberedskap inför omfattande kriser och krig.
Idag redovisar Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, många konkreta åtgärder och förslag för en stark livsmedelsberedskap. Rapporten är ett svar på de regeringsuppdrag inom civilt försvar och den fortsatta uppbyggnaden av livsmedelsberedskapen som myndigheterna fick 2024.
SVA har under 2024 kartlagt myndighetens vaccinberedskap avseende lagerhållning, leverantörer och avtal.
– SVA har sedan länge haft som uppgift att stå för vaccinberedskap för djur, för att relevanta vaccin ska finnas tillgängliga när behov finns. Men den behöver utvecklas för att möta totalförsvarets krav. Därför ser vi nu över förutsättningarna och formerna för beredskapslagring, säger SVA:s generaldirektör Ann Lindberg.
Myndigheterna fortsätter nu arbetet med att etablera lager för att öka livsmedelsberedskapen. Arbetet innefattar bland annat att undersöka hur företagsnära beredskapslager av exempelvis insatsvaror som behövs för produktionen i övriga led i livsmedelskedjan skulle kunna inkluderas i investeringsprogrammet.