Nya inlägg i SVA:s populärvetenskapliga blogg
Publicerades 2023-10-03
Läs de senaste inläggen i SVA:s populärvetenskapliga blogg om klimatets effekt på infektionssjukdomar, DNA-test som spårar kvarkautbrott, hur smittskyddsrutiner bäst efterlevs och anaplasmabakterier bland getter. I bloggen samlar vi resultat från aktuell forskning på SVA, i ett kortare och lite enklare format. Ämnena varierar, men veterinärmedicin och djurvälfärd står i fokus.
Nya verktyg mot klimatdrivna sjukdomar
En rad verktyg för att övervaka klimatets effekter på infektionssjukdomar i Europa föreslås av ett internationellt forskarteam i projektet IDAlert. SVA:s Rapportera Fästing är ett av verktygen. Det internationella forskningsprojektet IDAlert har ett tydligt fokus på kopplingen mellan djur, människor och miljö, med målet att tillsammans uppnå en mer aktuell och effektiv beredskap i Europa.
Läs mer i blogginlägget.
Bättre efterlevnad av smittskyddsrutiner när aktörer själva är med och skapar dem
Att låta grisbönder och andra aktörer inom gris- och fläsknäringen tillsammans skapa och komma överens om smittskyddsrutiner, ledde till förbättringar i biosäkerheten. Det har forskare vid SVA kommit fram till. Studien genomfördes i norra Uganda i byar som tidigare varit drabbade av afrikansk svinpest.
Läs mer i blogginlägget.
Smittspårning och DNA-test av kvarka avslöjar hur utbrotten sprids
Varje år drabbas många svenska hästar av kvarka, men det är möjligt att skydda dem med vaccin. I projektet smittspårades utbrott med hjälp av DNA-tester av bakteriestammar och intervjuer av hästägarna. Ett antal varianter av kvarkabakterien kunde påvisas bland ridskolor, travhästar och privata hästar. Möjliga länkar mellan olika utbrott kunde styrkas eller avfärdas tack vare DNA-analyserna.
Läs mer i blogginlägget.
Anaplasmos – en utbredd getsjukdom
Forskarnas resultat visar att exponering för anaplasmabakterier är vanligt bland svenska getter. Anaplasmos är en fästingburen sjukdom som orsakas av bakterier från släktet Anaplasma. Hos getter kan sjukdomen yttra sig i form av feber, försämrad aptit, sänkt mjölkproduktion, nedsatt tillväxt och abort. Mer forskning behövs för att ta reda på hur detta påverkar djurhälsan och gethållningen i Sverige
Läs mer i blogginlägget.