Nytt från SVA:s populärvetenskapliga blogg

Publicerades 2025-04-04

Kvinna står framför en kalv i ladugård. Kvinnan ler mot kameran och har ett protokoll i handen.
I ett av SVA:s senaste forskningsprojekt har Ivana Rodriguez Ewerlöf kartlagt förflyttningar av nötkreatur. Foto: Emma Hurri/SVA. Foto: Emma Hurri/SVA

SVA:s senaste forskning handlar bland annat om nötförflyttningar, fågelinfluensa, harpest och fästingar samt EU-samarbeten om folkhälsa, djurhälsa och livsmedelssäkerhet. Läs mer i vår populärvetenskapliga blogg, där samlar vi resultat från aktuell forskning vid SVA. Ämnena varierar, men veterinärmedicin och djurvälfärd står i fokus.

Rapporterade nötförflyttningar – en viktig pusselbit i smittskyddsarbete

I en ny studie har rapporterade djurförflyttningar kartlagts, och resultaten visar tydliga förändringar som kan ha betydelse för smittspridning. Studien är en del av ett projekt som syftar till att bromsa smittspridningen av bakterien Mycoplasma bovis.

Läs mer i blogginlägget här

 

EU:s beredskap för zoonoser bättre tack vare One Health-modell

One Health European Joint Program (OHEJP) har handlat om sambandet mellan folkhälsa, djurhälsa och livsmedelssäkerhet. Foto: TT/Istock

Förmågan att förebygga, upptäcka och reagera på utbrott av zoonotiska sjukdomar (som kan smitta mellan djur och människor) i EU är bättre än någonsin. Detta tack vare EU:s program inom One Health som bygger på samarbete inom och mellan länder, och en samlad strategi för folkhälsa, djurhälsa och livsmedelssäkerhet.

Läs mer i blogginlägget här

 

Fästingar kan ha en roll i smittspridningen av harpest

Bakterien som orsakar harpest har för första gången hittats i fästingar som samlats in från katt och hare. Foto: Henrik Ulhorn/SVA

Bakterien som orsakar harpest har för första gången hittats i fästingar som samlats in från katt och hare. Dessa nya fynd tyder på att fästingar kan ha en roll i smittspridningen av bakterien mellan människor och djur i Sverige.

Läs mer i blogginlägget här

 

Riskkartläggning av fågelinfluensa ska bidra till träffsäkert förebyggande arbete mot framtida utbrott

Riskkarta för utbrott av fågelinfluensa hos fjäderfän i mars månad. Foto: SVA

Sedan 2020 har fågelinfluensa drabbat ett 20-tal livsmedelsproducerande fjäderfägårdar i Sverige, vilket har lett till att nära 2,4 miljoner fjäderfän har dött eller avlivats. Fågelinfluensaviruset sprids ofta till fjäderfä från vilda fåglar och för att förhindra utbrott krävs effektiva smittskyddsrutiner för att förhindra kontakt mellan vilda och tama fåglar. En riskkartläggning visar på stora variationer i risken för utbrott beroende på både säsong och geografiskt läge.

Läs mer i blogginlägget här

Åk till toppen