Se upp vid CEM-tester – bara subventionerat i forskningsprojekt

Publicerades 2025-04-03

En islandshäst på bete tittar på en häst som betar.
Genrebild islandshästar. Foto: iStock

SVA driver ett projekt med fokus på att bekämpa den smittsamma livmoderinflammationen CEM inom aveln med islandshästar. För att kartlägga spridningen räcker det inte att provta hästar med symptom. Genom screeningprojektet kan islandshästägare få CEM-analyser till kraftigt subventionerat pris. Men rätt remiss måste användas.

Under 2025 är planen i projektet att Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, testar alla islandshästar inom svensk avel för CEM. Ett antal hästägare och veterinärer har dock skickat in prover utan att använda den remiss som krävs för att proverna ska hamna i projektet. Därmed får de inte det subventionerade priset. 

– Det är viktigt att remissblanketten för CEM Screening Islandshäst 2025 används för att slussa proverna rätt. Med fel remiss blir det nästan tio gånger dyrare. I projektet finns medel för analys av 1 000 prover och det finns fortfarande medel kvar. Den som vill kunna testa för CEM till överkomligt pris och bidra till forskningen bör skynda sig. Och använda rätt remiss, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär och forskare på SVA.

Om en häst bär på bakterien som ger CEM så behandlas den och provtas sedan på nytt vid två tillfällen för att kunna friförklaras.

– Det är viktigt att den sedan inte återsmittas igen av andra hästar. Vi har också lagt information om projektet på SVA:s webbsida så det blir lätt att göra rätt, säger Gittan Gröndahl.

Projektet syftar till att övervaka, kontrollera och på sikt utrota Contagious Equine Metritis (CEM) i Sverige. Sjukdomen är en av de mest fruktade inom hästnäringen på grund av dess omfattande ekonomiska och verksamhetsmässiga konsekvenser. Genom att identifiera smittade hästar, samla in data och skapa underlag för riktade åtgärder, kommer projektet bidra till en friskare hästpopulation och en mer konkurrenskraftig hästnäring.

Kontakt

Porträtt av Gittan Gröndahl.

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Gittan Gröndahl

Tillförordnad statsveterinär, forskare, VMD

Forskningen är inriktad på infektionssjukdomar samt polyneuropati hos hästar. Kvarka och hästinfluensa har varit särskilt i fokus.

Åk till toppen