Unika fynd i övervakningen av marina däggdjur

Publicerades 2025-04-02

En grå tumlare på ett obduktionsbord, närbild, man skymtar två personers händer. En av personerna skriver i ett protokoll.
26 tumlare, av totalt 60 marina däggdjur, undersöktes och obducerades under 2024. En av tumlarna visade sig ha dött av tarmvred. Foto: Rodrigo Ferrada Stoehrel/SVA

60 marina däggdjur undersöktes och obducerades under 2024, varav en sadeldelfin och två Sowerbys näbbvalar, arter som sällan syns i Sverige. Dessutom upptäcktes för första gången att en tumlare dött av tarmvred – och att en ung knubbsäl dött av leversvikt. – Det är ett ovanligt fall som förut bara rapporterats hos gråsäl och en ung vikare, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA.

SVA driver sedan 2020 hälso- och sjukdomsövervakning av marina däggdjur tillsammans med Naturhistoriska riksmuseet med finansiering av Havs-och vattenmyndigheten. Varje år presenteras resultat från de marina däggdjur som undersökts på SVA i en årsrapport.

– Det är viktigt för att ha koll på tillståndet i Sveriges kust- och havsområden, säger Moa Naalisvaara Engman som är marinbiolog på SVA och arbetar med övervakningen.

Fler rapporterar döda djur till SVA

60 marina däggdjur undersöktes och obducerades av SVA och Naturhistoriska riksmuseet under 2024. Av dessa var 26 tumlare och 31 sälar. Övriga tre var andra valarter.

– Allt fler personer rapporterar in både sälar och tumlare. Förmodligen är det fler som ser djuren och vet om att de ska höra av sig till SVA. Det känns bra att vår information om hur man rapporterar fynd verkar ha gett effekt, säger Moa Engman Naalisvaara.

Förutom tumlare och sälar undersöktes även en sadeldelfin och två Sowerbys näbbvalar. Alla tre hade strandat levande. Det är två valarter som sällan syns i Sverige.

– Vi är förstås nyfikna på att se om det kommer fortsätta simma in fler arter i svenska vatten. 2023 fick vi in tre andra valarter utöver tumlare.

Bifångst fortsätter vara den vanligaste dödsorsaken hos de tumlare som SVA undersökt tillsammans med Naturhistoriska riksmuseet.

– Det är ett av de största hoten mot tumlarna. Vi ser det varje år, säger Moa Naalisvaara Engman.

Tarmvred hos en tumlare och leversvikt hos en knubbsäl

För första gången upptäcktes också att en tumlare dött på grund av tarmvred. Tumlaren bedöms ha dött akut på grund av tarmskadorna och efterföljande bukhåleinflammation.

– Tarmvred ser man då och då hos vuxna sälar, men vi har aldrig sett det hos tumlare förut.

Hos sälar är de vanligaste dödsorsakerna bakterie- och parasitorsakade smittsamma sjukdomar, olika former av trauma som trubbigt våld eller rovdjursbett och även utmärgling.

Under 2024 gjordes det första fyndet av en ung knubbsäl som dog på grund av leversvikt orsakad av parasiten leverflundra.

– Det är ett ovanligt fall som förut bara rapporterats hos gråsäl och en ung vikare. Alla sälar som undersökts med leversvikt har hittats i Östersjön och Bottenhavet, säger Moa Naalisvaara Engman.

– Sälarna får i sig parasiten via fisken de äter. Leverflundra kan finnas i karpfisk, som mört, och det är en fiskart som är vanligare på ostkusten.

Rapportera döda djur till SVA

Hittar du ett dött djur kan du rapportera in det till SVA. På så sätt hjälper du till att förbättra övervakningen.

Kontakt

Åk till toppen