Uppdatering angående blåtunga 18/10

Publicerades 2024-10-18

Får med skummande saliv.
Får med hypersalivering till följd av blåtungeinfektion. Bild: Distriksveterinärerna . Foto: Distriktsveterinärerna

En dryg månad efter att det första fallet påvisades i Sverige har djur i 296 besättningar bekräftats positiva för infektion med blåtungevirus serotyp 3 (BVT 3). Majoriteten av de drabbade djuren finns i relativt kustnära områden i Västra Götaland, Halland och Skånes län. Enstaka besättningar med djur positiva för BTV3 har även påvisats i Blekinges och Kronobergs län.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har sammanställt de symptom som rapporterats i samband med anmälningarna om misstänkt BTV3-infektion. Får har vid provtagningstillfället framför allt haft nedsatt allmäntillstånd och aptit, hälta/stelhet, feber och ökad salivering. Nötkreatur visar en något diffusare symtombild med lesioner på mulen, nedsatt allmäntillstånd, ökad salivering, feber och lesioner i noshålan som vanligaste symtom vid provtagningstillfället. En högre andel av fåren har varit allmänpåverkade jämfört med nötkreaturen. Oftast ses ett mindre antal drabbade djur i varje besättning.

– Med sjunkande temperaturer ser vi nu att smittspridningen avtar och förväntar oss att den helt kommer upphöra inom de närmaste veckorna. Fortsätter hösttemperaturer att råda kommer blåtungeviruset inte längre kunna replikera i svidknotten säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

I oktober 2024 upptäcktes fall av BTV 12 i Nederländerna. Blåtungevirus av olika serotyper cirkulerar ständigt i södra Europa med sporadiska utbrott längre norrut.

– Det är sannolikt att BTV 3 kommer spridas i Sverige också under 2025. Eftersom smittan är mer utbredd i vårt närområde nu än i slutet av vektorsäsongen 2023 är det troligt att smittspridning i Sverige under vektorsäsongen 2025 kommer starta tidigare än under 2024. Detta medför att smittan kan bli mer omfattande 2025 än 2024, säger Karl Ståhl.

Mer utförlig information finns i den epidemiologisk lägesbild som publicerades idag, se länk nedan.

Kontakt

Porträtt av Karl Ståhl.

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Karl Ståhl

Statsepizootolog

Forskningen rör sig kring infektionssjukdomars epidemiologi och kontroll, med fokus på exotiska djursjukdomar.

Åk till toppen