Uppdatering mul- och klövsjuka i EU

Publicerades 2025-03-27

Karta från EU med utbrotten av mul- och klövsjuka markerade i Slovakien (övre 5 gula) och Ungern (blå och nedersta gula).
Karta från EU med utbrotten av mul- och klövsjuka markerade i Slovakien (övre 5 gula) och Ungern (blå och nedersta gula). Foto: EuFMD

I början av mars rapporterades om ett fall av mul- och klövsjuka i Ungern. Fredagen den 21 mars rapporterades fall från Slovakien i ett område nära det första fallet i Ungern och den 26 mars meddelade Ungern att de påvisat mul- och klövsjuka i ytterligare en besättning.

I januari påvisades mul- och klövsjuka i en mindre besättning med vattenbufflar Tyskland, det utbrottet fick ingen vidare spridning vilket är ganska unikt för ett virus som är så pass smittsamt som mul- och klövsjuka. Den sjunde mars kom rapporter om mul- och klövsjukeutbrott i en större mjölkbesättning i Ungern, orsakat av en annan virusstam än den som påvisats i Tyskland. De nya fall som nu rapporteras från Slovakien och Ungern hör sannolikt till ett och samma utbrott som det första fallet i Ungern även om detaljerad analys av viruset ännu inte har bekräftat att så är fallet. Geografiskt ligger det senast påvisade fallet nära Österrike som nu också omfattas av restriktionszoner.

– Att det nu upptäcks ytterligare fall i Ungern och Slovakien är med tanke på sjukdomens smittsamhet inte oväntat. Men det påminner oss återigen om hur viktigt det är att djurägare och veterinärer i Sverige är uppmärksamma och anmäler symptom på mul- och klövsjuka så att vi kan upptäcka utbrott tidigt och på så sätt begränsa vidare spridning, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

Omfattande åtgärder har införts i de drabbade länderna men det går i nuläget inte att veta hur utbrottet kommer att utveckla sig. Det har under kort tid påvisats flera positiva besättningar och det kan finnas fler smittade besättningar som ännu inte är upptäckta vilket skapar osäkerhet bedömningen av smittläget.

Med anledning av de nya fall som rapporterats från Slovakien och Ungern har data över transporter av mottagliga djur och produkter till Sverige från de drabbade områdena analyseras. Inga riskabla kontakter har identifierats. Men sjukdomen kan också spridas indirekt via personer, kläder eller föremål som varit i direkt kontakt med smittade djur eller utsöndringar från dessa och sedan kommer i kontakt med mottagliga djur.

– Med tanke på de nya fallen som rapporterats och det osäkra smittläget bedöms risken för spridning av mul- och klövsjuka till Sverige vara förhöjd, men i utbrottets nuvarande omfattning på en fortsatt mycket låg nivå. Denna bedömning kan komma att ändras beroende på hur utbrottet utvecklar sig och vi följer därför läget noga. Det är alltid viktigt för djurägare att tänka på smittskyddet för att undvika att få in smitta i besättningen. Mul- och klövsjuka förekommer i många länder i världen och virus kan, utöver direkt kontakt med djur, också spridas med djurprodukter, transporter och besökare till gården, säger Karl Ståhl

Kontakt

Porträtt av Karl Ståhl.

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Karl Ståhl

Statsepizootolog

Forskningen rör sig kring infektionssjukdomars epidemiologi och kontroll, med fokus på exotiska djursjukdomar.

Åk till toppen