Gå direkt till innehåll

Hitta på denna sida

    Blåtunga

    Andra sjukdomsnamn: Bluetongue

    Exotiska idisslare Får get Hjortdjur Kameldjur Nötkreatur

    Blåtunga (även benämnd bluetongue) är en allvarlig virussjukdom som drabbar tama och vilda idisslare samt kameldjur. Det finns ett flertal varianter – serotyper – av viruset. Sjukdomen sprids via blodsugande svidknott. Blåtunga kan inte drabba människor. I september 2024 introducerades blåtunga serotyp 3 till Sverige.

    Anmälningspliktig :

    Ja

    Epizooti :

    Nej

    Zoonos :

    Nej

    Förekomst

    I september 2023 upptäcktes en ny typ av blåtunga (serotyp 3, BTV3) i Nederländerna. Under 2024 har BTV3 spridits till ett flertal länder i västra och centrala Europa inklusive Sverige, Danmark och Norge. Normalt förekommer blåtunga främst i Afrika, Mellanöstern, Nordamerika och Medelhavsområdet. År 2006 spreds sjukdomen för första gången till Nordeuropa och 2008 även till Sverige. Efter en omfattande vaccinationskampanj kunde landet åter förklaras fritt i slutet av 2010. Ett flertal serotyper av viruset som orsakar blåtunga (serotyperna 1 ,2, 3, 4, 8 och 16) cirkulerar i medelhavsområdet. Under senare tid har serotyp 4 spridits i stora delar av sydöstra Europa och serotyp 8 i stora delar av Frankrike.

    Symtom

    Alla djur som smittas blir inte sjuka och graden av symtom varierar från lindriga symtom till allvarlig sjukdom och död. Förutom feber ses svullnad och rodnad i slemhinnorna i munhåla och näshåla. Djuren saliverar och har nosflöde. Svullnad kan också ses kring nos, öron och ibland hela huvudet. Svullnader kring huvudet kan ge upphov till cirkulationsstopp i tungan, som då blir blå. Detta är dock ganska ovanligt, även om det har givit sjukdomen dess namn. Senare i sjukdomsförloppet bildas sår runt nos, i mun och i klövrand vilket gör att djuret får svårt att äta och uppvisar hälta. Allvarliga symtom är vanligast hos får, nötkreatur får vanligen mildare symtom med salivation, nos- och tårflöde samt minskad mjölkproduktion.

    Om dräktiga får eller kor infekteras kan detta leda till att fostret aborteras, att lammet eller kalven blir dödfödd eller till missbildningar hos avkomman. Det finns även rapporter om att kalvar har fötts med viremi efter att kon infekterats under dräktigheten.

    Sammanställning inrapporterade symtom vid infektion med blåtungevirus serotyp 3 (BTV3) under hösten 2024

    Sedan den 26:e september 2024 har veterinärer kunnat anmäla misstanke om infektion med blåtungevirus via ett webbformulär. I formuläret har också de kliniska symptom (sjukdomstecken) som noterats i samband med provtagning samlats in.

    Sammanställningen av resultaten speglar hur BTV3 visar sig i en besättning tidigt i sjukdomsförloppet. I besättningar där BTV3 påvisats under hösten 2024 hade i genomsnitt ca 7% av fåren och 4% av nötkreaturen i besättningarna symptom vid provtagningstillfället.
    Den kliniska bilden av blåtunga är initialt något ospecifik och utan provtagning är det i ett tidigt sjukdomsskede svårt att skilja en BTV3-infektion från andra sjukdomstillstånd. Sjukdomsbilden vid konstaterad BTV3-infektion skiljer sig mellan nötkreatur och får. I fårbesättningar har djuren vid provtagningstillfället framför allt haft nedsatt allmäntillstånd, nedsatt aptit, hälta/stelhet, ökad salivering och feber. I besättningar med nötkreatur ses en något lindrigare symtombild med nedsatt allmäntillstånd, sår eller rodnader på mulen, ökad salivering, ökat nosflöde och/eller feber som vanligaste symtom vid provtagningstillfället. En uppföljande enkätstudie för att kartlägga sjukdomsförloppet i smittade besättningar är planerad och kommer att påbörjas under november 2024.

    Smittvägar

    Viruset som orsakar blåtunga smittar via vissa arter av blodsugande svidknott (Culicoides spp.). De svidknott som sprider sjukdomen är vanligt förekommande över i princip hela Sverige. Svidknotten kan inte flyga långt på egen hand, men de kan färdas mycket långa sträckor med vinden. På detta sätt kan sjukdomen snabbt spridas från ett område till ett annat.

    Infekterade djur smittar inte vid direktkontakt men de har virus i blod, vävnader och kroppsvätskor. Det krävs vanligen blodsugande svidknott för att smittan ska spridas till andra djur men djur som blir infekterade under dräktigheten kan i vissa fall föra över viruset till sitt foster. Avkomman föds då som smittbärare men är inte livslångt infekterad. Blåtunga kan också spridas via sperma om den kontamineras med blod, eller om till exempel samma kanyl används till flera olika djur. Ett annat sätt att sprida sjukdomen är att infekterade djur flyttas när de befinner sig i en fas av sjukdomen då de har virus i blodet. Om viremiska djur flyttas till en plats där det finns svidknott som kan sprida smittan vidare kan sjukdomen etableras i ett nytt område.

    Svidknott

    Att blåtungeviruset sprids via svidknott (Culicoides spp.) betyder att smittspridningen är temperatur- och vindberoende. Nya djur kan endast infekteras och insjukna då vektorn (svidknott) är aktiv, det vill säga under sommarhalvåret. När ett svidknott bitit ett infekterat djur replikeras virus i svidknottens spottkörtlar och efter ett antal replikationscykler finns tillräckligt med virus för att sprida smittan vidare nästa gång svidknottet biter ett mottagligt djur.

    För att virus ska kunna replikera i svidknottet krävs en dygnsmedeltemperatur om minst 12–15°C. Lufttemperaturen är avgörande för hur snabbt viruset replikerar: vid temperaturer kring 12–15°C tar det ca 3 veckor innan ett svidknott kan sprida smittan vidare, är det kallare än så sker ingen virusreplikation och vid 24 °C tar replikationen bara ett par dagar. När svidknottet väl blivit infektiöst fortsätter det vara smittsamt under resten av sin livstid, som i normalfallet är ett par veckor. Det finns dock rapporter om svidknott som i ett dvalliknande tillstånd levt upp till tre månader i svala miljöer. I dessa fall är knotten inte aktiva och biter, utan de återaktiveras när temperaturen stiger. Svidknott är inaktiva och biter inte vid temperaturer <+5–6°C och de dör när temperaturen är kring 0°C.

    Svidknott flyger inte långt på egen hand men kan bäras långa sträckor med vinden och på så sätt infektera nya områden. Kraftig vind har dock en skyddande effekt mot svidknott då de inte flyger eller biter vid vindstyrkor > 4 m/s.

    Inkubationstid

    Inkubationstiden för blåtunga är vanligen 5–8 dagar men kan variera mellan 4–20 dagar.

    Diagnos

    För virusisolering eller påvisande av virusgenom med PCR-teknik tas blodprov (EDTA) från sjuka djur eller vävnadsprov (mjälte) från döda djur. I senare stadium av sjukdomen kan antikroppar påvisas i serum eller mjölk.

    Om man misstänker sjukdomen

    Blåtunga är anmälningspliktig och djurägare som misstänker utbrott av sjukdomen ska kontakta veterinär; veterinär anmäler misstanke om infektion med blåtungevirus serotyp 3 via ett webbformulär .

    Behandling och profylax

    Det är svårt att helt skydda djur från svidknottsangrepp men det kan gå att minska angreppen något genom att stalla in under natten, ha hög luftgenomströmning i stallarna, undvika knottrika beten och att inte klippa fåren under den mest knottrika perioden. Att använda insektsmedel som skydd mot svidknott har inte visat sig skydda djuren mot blåtungeinfektion. Det finns vaccin mot blåtungevirus serotyp 3. Dessa verkar ge skydd mot dödlighet och svår sjukdom, men förhindrar inte smittspridning. Fullt skydd uppnås tre veckor efter vaccination (antal doser för grundvaccination skiljer sig mellan de olika fabrikaten, för flera av dem gäller en dos för får, två doser för nötkreatur).

    Frågor och svar om blåtunga för veterinärer

    Om sjukdomen

    Smittskydd

    Vaccination och immunitet

    Diagnostik

    Behandling

    Frågor och svar om blåtunga för djurägare

    Om sjukdomen

    Smittspridning

    Smittskydd

    Vaccination

    Diagnostik och analyser

    Behandling

    Sidan granskades senast : 2025-01-13