Gå direkt till innehåll

Hitta på denna sida

    Mpox

    Apor Gnagare

    Mpox (tidigare benämnt apkoppor), är en sjukdom som orsakas av ett virus, apkoppsvirus, som normalt enbart förekommer i västra och centrala Afrika. Trots namnet så är det troligen inte apor som utgör det huvudsakliga värddjuret, utan olika gnagararter.

    Anmälningspliktig :

    Ja

    Epizooti :

    Nej

    Zoonos :

    Ja

    Vad är mpox

    Mpox är en sjukdom som orsakas av ett orthopoxvirus. Viruset beskrevs första gången hos apor, och har sitt ursprung i länder i Väst- och Centralafrika. Trots namnet så är det troligen inte apor som utgör det huvudsakliga värddjuret, utan mer sannolikt någon eller några arter av gnagare såsom jättepåsråttor och olika typer av ekorrar.

    Mpox är en zoonos, det vill säga en sjukdom eller infektion som kan spridas mellan djur och människor. Under åren 2022 – 2023 pågick ett globalt utbrott av mpox som drabbade mer än 90 000 människor och som ledde till drygt 150 dödsfall, dock inga dödsfall i Sverige. Antalet fall av mpox hos människa ökade återigen i världen under sommaren 2024. I augusti månad 2024 klassade Världshälsoorganisationen (WHO) spridningen av detta virus som ett internationellt hot mot människors hälsa.

    Utbrottet 2024 orsakas av en virusvariant som kan vara mer smittsam och ha en högre dödlighet än den variant som orsakade utbrottet 2022–2023. Smitta mellan människor sker framför allt genom nära hudkontakt med en annan smittad person, men även droppsmitta och indirekt smitta, det vill säga från omgivningen, förekommer. Information om sjukdom hos människa nås via Folkhälsomyndigheten.s webbplats.

    Mpox hos djur

    Hundar och katter

    Hittills (15 augusti 2024) har inga fall publicerats där mpox-infektion kunnat påvisas hos hund eller katt. Däremot har virusets arvsmassa (DNA) med hjälp av PCR-undersökning påträffats på hud och päls hos hundar och katter. Det betyder att viruset kan bäras av djuren på hud och päls där de haft kontakt med människor eller miljöer där viruset finns. Fynden är inte förvånande, eftersom viruset finns även i annan miljö, till exempel i hemmet. I en studie från USA provtogs ett flertal hundar, katter och föremål inomhus hos familjer där människor hade haft eller hade mpox. Virusets arvsmassa (DNA) hittades både på föremål och på djurens päls och hud, men virus verkade inte kunna smitta vidare. (Morgan et al. 2024).

    Det går inte att utesluta att hundar och katter skulle kunna infekteras av viruset, såsom har visats hos till exempel gnagare, men i varje enskilt fall behövs en utredning i varje fall av en kunnig veterinär. Det räcker inte att enbart provta för virus på djurets kroppsytor. I en tidigare beskrivning från 2022 sov en hund i samma säng som två människor med mpox, och med hjälp av PCR-undersökning hittades virusets arvsmassa på hundens hud (Seang et al., 2022), men närmare studier visade att det var oklart huruvida hunden verkligen var infekterad (Sykes, 2022; Morgan et al., 2024).

    Andra djurarter

    Kunskapen om mottaglighet för mpox hos andra djurarter, det vill säga om de kan bli infekterade eller inte, är begränsad. Experimentella infektioner och undersökningar har utförts i samband med utbrott, samt genom insamling av prover från vilda djur. (). Allt från symtomlösa infektioner till dödlig sjukdom har beskrivits. Smittspridning av viruset som orsakar mpox från djur till människa har rapporterats förekomma från orangutang, krabbmakak, trädekorrar och präriehundar, men fler djurarter är misstänkta smittbärare i de länder där viruset har sitt ursprung.

    Det är värt att komma ihåg att så länge som ett djur i Sverige inte nyligen har importerats från utlandet, behöver det ha varit i kontakt med en infekterad människa för att kunna bära på, eller bli infekterat med viruset.

    Gnagare förefaller vara mest mottagliga för viruset, men mottagligheten skiljer sig mellan olika arter och olika åldersgrupper. Exempelvis verkar vuxna råttor inte vara mottagliga för experimentell infektion, medan unga/nyfödda råttor kan utveckla allvarlig sjukdom och död. Detsamma gäller för kaniner.

    Primater (i dagligt tal apor) är mottagliga för infektion och virus har isolerats från bland annat orangutang, schimpans och krabbmakak. Apor i fångenskap har uppvisat liknande sjukdomsbild som vid infektion hos människor.

    Studier saknas för djur som kor, och hästar. Ett fåtal mindre serologiska studier har utförts där får och getter som vistats i Mpox-endemiska områden provtogs De individerna hade inte serokonverterat, det vill säga de hade inte bildat antikroppar, vilket kan betyda att de inte infekterats.

    Mer information

    Tala med din behandlande veterinär om du har frågor om din hund eller katt. Om ditt djur är sjukt är det viktigt att du snabbt kontaktar en praktiserande veterinär oavsett vad anledningen till sjukdomen kan tänkas vara. Boka alltså tid med en veterinär som arbetar med relevant djurslag vid djursjukhus, djurklinik eller motsvarande för en bedömning av ditt djur.

    För frågor kring din egen hälsa: kontakta sjukvården. Folkhälsomyndigheten har information om sjukdomar hos människa på sin webbplats.

    Om ett djur har exponerats för apkoppsvirus och sedan insjuknar ombeds ansvarig veterinär att kontakta jourhavande epidemiolog vid SVA.

    Sidan granskades senast : 2024-08-28