Coronavirus hos häst
Andra namn: Ekvint coronavirus (ECoV)
Ekvint coronavirus är allmänt spritt i Sverige och kan orsaka trötthet, nedsatt aptit och feber, samt även kolik och diarré hos hästar. Hästens coronavirus drabbar inte människor.
Förekomst
Från år 2000 och framåt har utbrott av hästcoronavirus rapporterats från flera håll i världen, oftast mellan december och maj när det gäller norra halvklotet. Ekvint coronavirus är en relativt vanlig smitta i Sverige. Under 2024 ställde SVA diagnosen hos hästar på 46 svenska gårdar, och därtill kommer fall som inte diagnosticerats på SVA. Det är inte känt hur vanligt förekommande ekvint coronavirus har varit förr i Sverige. Preliminära resultat från prover i en biobank i ett pågående forskningsprojekt antyder dock att viruset funnits i landet minst 20 år. Det är dock först på senare år som det har funnits möjlighet att analysera för viruset här, och varje år ökar mängden prover till SVA.
I äldre litteratur talades det mest om att viruset framkallade sjukdom hos föl och hästar med nedsatt immunförsvar, men de fall som ses i Sverige rör framför allt vuxna, för övrigt friska hästar.
Symtom
Hästens coronavirus ger vanligtvis ospecifika symtom som trötthet och nedsatt eller upphörd aptit. Ofta ses också feber, ibland upp till 41 grader. Mild eller måttlig kolik och/eller förändringar i träckens konsistens, både lös avföring och förstoppning, har beskrivits hos upp till en fjärdedel av insjuknade hästar. Ofta blir flera hästar sjuka i samma besättning. Om flera hästar visat trötthet, upphörd aptit med eller utan kolik, och med eller utan feber under en period bör coronavirus utredas. Men många hästar kan genomgå infektion utan att visa symtom trots att de utsöndrar virus i träcken. Morbiditeten (andelen hästar som insjuknar i ett utbrott) har rapporterats variera mellan 10 och 83 procent. Inkubationstiden är kort, 48-72 timmar.
Blodbilden visar i regel leukopeni (lågt antal vita blodkroppar) och ofta hypoalbuminemi (låg koncentration av albumin i blodet) i upp till en vecka. Blodbilden hos en del visar också stavkärniga neutrofiler (omogna vita blodkroppar) och monocytos (ökad koncentration av monocyter/makrofager).
Oftast läker infektionen av sig själv efter en till sju dagar. Ibland kan hästen drabbas av en sekundär infektion genom att bakterier från tarmfloran ”läcker” från tarmen. Det kan leda till en allvarligare sjukdomsbild med septikemi (bakterier i blodet), endotoxinemi (bakteriegifter i blodet), uttorkning, och i vissa fall hyperammoniumemi-associerad encefalopati (neurologisk störning). Allvarliga fall av encefalopati kan ge symtom som vinglighet, cirkelgång, huvudpressande, nedsatt proprioception (känsla för kroppens position), nystagmus (ofrivilliga ögonrörelser), kramper och akut liggande häst. I sällsynta fall kan sjukdomen leda till dödsfall.
Smittämne
Ekvint coronavirus-1 (ECoV) är ett höljeförsett betacoronavirus som hör till en stor grupp av RNA-virus som kan orsaka både luftvägs- och tarmsjukdom hos olika arter av djur. Det finns olika slags coronavirus hos människa och flera djurslag. De olika coronavirusen är vanligen artspecifika (infekterar bara ett visst djurslag). Betacoronaviruset som infekterar nötkreatur, bovint coronavirus, kan exempelvis orsaka både luftvägs- och magtarmsjukdom. Nötkreaturen drabbas framför allt under den kalla årstiden och det kallas ofta vinterdysenteri.
Smittvägar
Hästens coronavirus smittar fekalt-oralt, alltså från avföring till mun. Smitta kan även ske indirekt, exempelvis via föremål, miljön och människors händer. Hästar kan utsöndra virus i träcken i upp till 25 dagar med eller utan tecken på sjukdom. Utbrott har även förekommit på gårdar som inte har haft kontakt med hästar utifrån. Det är inte känt om det kan finnas hästar som kan bära på smittan under lång tid utan att visa symtom. Hur länge ekvint coronavirus kan överleva i miljön och om det i så fall kan utgöra en smittrisk är inte heller känt.
Patogenes
Virus angriper slemhinnan i tarmen. Det har beskrivits i litteraturen som en kraftig diffus nekrotiserande inflammation (sjuklig vävnadsdöd) i tunntarmen (jejunum och ileum) men inte i grovtarmen. Tarmluddets toppar (villi) bryts ned till två tredjedelar och det sker en förlust av kryptor (Giannitti med flera, 2015). Hos en svensk obducerad häst sågs skador i grovtarmen (opublicerat).
Vid hyperammoniumemi-associerad encefalopati har beskrivits en Alzheimer typ II astrocyt-hypertrofi och hyperplasi i hjärnan. De förhöjda halterna av ammonium i blodet kan bero på ökad produktion eller absorption från tarmen till följd av förändrad tarmflora och nedbrytning av tarmbarriären.
Diagnos
Diagnosen kan misstänkas vid kliniska undersökningsfynd som stämmer med infektion av ekvint coronavirus, parat med blodprov som oftast visar neutropeni och/eller lymfopeni, Diagnosen kan bekräftas genom påvisande av virus i träck, eller parade serumprov som visar stegring av antikroppshalten i blodet.
Virus-RNA (nukleinsyra) från ECoV kan oftast påvisas med PCR-teknik i träck i 3–9 dagar efter naturlig infektion, men ibland ända upp till 25 dagar. Virus har också påvisats från nässvabbar, men det är oklart om det sker en utsöndring via luftvägarna eller om det rör sig om kontamination från träck eller miljö. Virus kan även påvisas i tunntarm med immunohistokemi.
Om symtom från hjärnan uppträder bör ammoniumhalten i blodet analyseras.
Differentialdiagnoser
Differentialdiagnos är bland annat andra tillstånd som kan orsaka feber och tarmsjukdom, exempelvis salmonella, eller rotavirus på föl.
Provtagning
Ta minst 1 matsked träck per häst och lägg i en tätslutande provburk, som märks med hästnamnet och datumet för provtagning. Lägg burken i en försluten plastpåse med absorberande material till skydd om material skulle läcka. Om analys önskas på rektalsvabb skall en torr svabb användas, som läggs i sterilt provrör utan transportmedium. Använd inte eSwab till träckprov då sensitiviteten försämras.
Se instruktion och remissblankett för insändande. Använd vadderat kuvert/påse för att skydda provet under postgången.
Behandling
Behandlingen i samband med feber består av vila och vid behov understödjande behandling med till exempel antiinflammatoriska läkemedel, vätska och elektrolyter. Kontrollera hälsotillstånd och kroppstemperatur dagligen.
Isolering
Det är ett mycket smittsamt virus. Ett stall med coronavirussmitta bör isoleras för att snabbast möjligt begränsa smittspridning. De hästar som drabbats bör isoleras från andra hästar i besättningen, men det är ofta svårt att stoppa smittan inom en anläggning. Byt kläder och skor mellan de olika hästgrupperna och tillämpa strikt handhygien. Dela ingen utrustning.
Notera dagligen kroppstemperaturen på samtliga hästar på anläggningen. Feber är ofta det första tecknet på infektion. Tänk på att termometern kan bli kontaminerad med virus från utsöndrande hästar. Rengör därför termometern och använd tempskydd mellan hästar, alternativt ha flera termometrar.
Isoleringen bör hållas minst 4 veckor efter sista symtom. Det beror på att hästar kan utsöndra virus i träcken även en tid efter att symtomen har upphört i gruppen.
Stallrengöring och desinfektion
Viktigast vid sanering efter utbrott är att få bort träck, eftersom det är via träck som virus utsöndras. Det innebär mockning och efterföljande rengöring. Att skrubba med vatten och tensid är ett bra sätt att få rent. Vanliga desinfektionsmedel inaktiverar ECoV.
Det är inte känt hur länge ekvint coronavirus kan överleva i miljön och om det i så fall kan utgöra en smittrisk. Humana coronavirus, som SARS-CoV, kan fortfarande vara infektiöst efter 2 dagar i vatten, 3 dagar i avföring och 17 dagar i urin vid rumstemperatur, och längre tid vid kyligare temperatur.
Se separat information:
Råd för isolering och rengöring vid smittsamma sjukdomar
Checklista - Förhindra att smitta drabbar stallet/Om en smitta drabbar stallet (pdf)
Profylax
Det finns inget vaccin mot ekvint coronavirus. Isolera nya hästar i minst 3 veckor.
Prognos
De flesta okomplicerade fall av coronavirusinfektion läker på någon vecka. Vissa hästar med påtagliga symptom behöver veterinärvård hemma eller på klinik. Det är inte beskrivet hur lång immunitet en häst får efter genomgången infektion. Vid allvarligare fall kan det förekomma dödsfall.
Zoonosaspekt
Hästens coronavirus smittar inte till människor.
Vad säger lagstiftningen?
Ekvint coronavirus är inte anmälningspliktigt.
Tränare/hästägare till trav- eller galopphäst samt ansvarig vid trav eller galoppstuteri ska alltid anmäla misstanke om smittsam sjukdom till den lokala smittskyddsgruppen (epizootigrupp) som finns vid varje trav- och galoppbana.
Referenser
Giannitti et al. (2015) Necrotizing Enteritis and Hyperammonemic Encephalopathy Associated With Equine Coronavirus Infection in Equids. Vet Pathol, 52(6)1148-1156
Pusterla et al., 2013. Emerging outbreaks associated with equine coronavirus in adult horses. Veterinary Microbiology. Vol 162. pp. 228-231
Pusterla et al, 2018. Enteric coronavirus infection in adult horses. The Veterinary Journal 231 (2018) 13–18
SVA:s analys
Ekvint coronavirus (ECoV) (PCR)
Beställ SVA:s produkter
Du ska du tvätta dina kläder och rengöra skor och annan utrustning. Tvätta och desinficera händerna. Det är alltid en bra rutin efter alla besök på hästgårdar eftersom man inte säkert vet smittläget.
Om din häst varit på en anläggning med smitta ska du inte åka på hästsammankomster med den förrän det gått minst 21 dagar utan att den visat tecken på sjukdom. Följ hästens kroppstemperatur och välbefinnande dagligen. Var även observant om andra hästar på anläggningen visar symtom.
Om din häst får feber ska du isolera hästen och anläggningen och rådfråga veterinär om eventuell undersökning och provtagning. Om feber förekommer i samband med nedsatt aptit, trötthet, kolik eller diarré kan coronavirus var en tänkbar orsak, men även andra sjukdomstillstånd kan ge liknande symtom.
Om ditt stall har drabbats, ordna med isolering, skyddskläder och handhygien så att smittan inte sprids. Isolera sjuka hästar från friska om det är möjligt. Mät hästarnas kroppstemperatur en eller två gånger per dag. Håll veterinär och alla i stallet informerade om rådande läge. Informera besökare och dem som nyligen haft hästar på anläggningen om smittrisken.
Isolering bör hållas i minst fyra veckor efter sista symtom, helst längre. Rengör och desinficera infekterade hästars stall och utrustning.
Placera nytillkomna hästar i ett karantänsstall i tre veckor. Kontrollera deras kroppstemperatur och eventuella sjukdomstecken varje dag.
Hur länge virus kan finnas kvar eller hur länge det i så fall är smittsamt är inte specificerat för hästens coronavirus. Andra djurslags coronavirus kan finnas kvar ganska länge i miljön utanför värddjuret. En säkerhetsgräns kan vara runt 3 veckor. Miljön bör därför saneras efter utbrott.
Läs mer
Senast granskad 2025-01-30