Mastit orsakad av Staphylococcus aureus hos nötkreatur
Bakterien Staphylococcus aureus (S. aureus) är en vanlig och smittsam juverpatogen. Den kan ge upphov till allt från subkliniska celltalshöjningar till allvarliga akuta kliniska mastiter. Trots att bakterien oftast är penicillinkänslig svarar den dåligt på antibiotikabehandling och det är inte ovanligt att juvret blir kroniskt infekterat med stor risk för smittspridning i besättningen.
Du som djurägare bör kontakta en praktiserande veterinär om ditt djur blir sjukt. Du som veterinär kan konsultera SVA:s experter rörande frågor om denna sjukdom.
Förekomst
S. aureus är den vanligaste juverpatogenen i Sverige.
Enligt nationella studier av bakterieagens vid mastit orsakar S. aureus 28 procent av akuta kliniska mastiter (studie från 2013-2018) och 19 procent av subkliniska mastiter (studie från 2009-2010).
I samband med kliniska mastiter är S. aureus vanligare i uppbundna besättningar än i lösdrifter och vanligare under vinterhalvåret än sommarhalvåret. Såväl kvigor som lakterande kor och sinkor kan drabbas.
Symtom
Morbiditeten varierar men kan i vissa besättningar vara relativt hög medan mortaliteten är låg. Symtomen varierar från subklinisk mastit utan kliniska symtom till allvarlig klinisk mastit med hög feber, kraftig juversvullnad och förändrad mjölk. I vissa fall kan S. aureus-infektion leda till gangrän i en juverdel.
Differentialdiagnoser
Mastit orsakad av andra juverpatogener.
Etiologi och patogenes
Infektionsagens:
Staphylococcus aureus är en grampositiv koagulaspositiv kock.
Infektionsport:
Spenkanalen
Spridning i djuret:
Lokalt i juvret
Smittvägar:
S. aureus smittar huvudsakligen mellan kor vid mjölkning men kan troligen också smitta från miljön till juvret i vissa fall. I besättningar med S. aureus-problem är bakterien vanligt förekommande på hashud och i sår.
Provtagning och diagnostik
Mjölkprov för bakteriologisk odling tas och odlas på SELMA-platta eller liknande vid klinisk mastit eller skickas till mastitlaboratorium för bakteriologisk undersökning. Mjölkprov kan också analyseras med hjälp av PCR-diagnostik. Användning av kommersiella agglutinationstest för identifiering av bovina S aureus innebär en risk för falskt positiva eller falskt negativa resultat.
Behandling och profylax
S. aureus är oftast känslig för penicillin men i en mindre andel av klinisk (tre procent) och subklinisk (fyra procent) mastit är S. aureus penicillinresistent genom produktion av betalaktamas. Akuta kliniska mastiter orsakade av penicillinkänsliga S. aureus behandlas snarast med bensylpenicillin, se SVS riktlinjer för antibiotikaanvändning och understödjande behandling efter behov. Sjuka kor ska alltid isoleras från friska kor och mjölkas sist. Subkliniska fall kan behandlas med intramammarier vid sinläggning men kroniska fall bör slås ut för att minska risken för smittspridning i besättningen. Vid penicillinresistens rekommenderas alltid slakt.
Infektionen förebyggs genom strikt gruppering och mjölkningsordning utifrån juverhälsa och god hygien i samband med mjölkning samt genom att inte hålla dräktiga kvigor tillsammans med lakterande kor och sinkor. Om inköp av djur måste ske ska bakteriologisk undersökning av juvret göras för att undvika introduktion av djur infekterade med S. aureus.
SVA:s analyser
Bakteriologisk typning av isolat från mjölk
Miljöprov - Bakterieodling avseende mastitpatogener
Mastitbakteriologisk undersökning, 4 juverdelar per djur, pris per prov
Beställ SVA:s produkter
Läs mer
Senast granskad 2023-02-10