SARS-CoV-2 hos djur

ANMÄLNINGSPLIKTIG SJUKDOM ZOONOS

Andra namn:    Coronavirus hos djur   

SARS-CoV-2 är det virus som orsakar covid-19 hos människa och som sedan 2020 orsakat en omfattande pandemi. Även om viruset fortfarande cirkulerar i samhället så klassas inte covid-19 längre som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Det är idag väl dokumenterat att SARS-CoV-2 kan överföras från människa till vissa djurslag, och att vissa djurslag dessutom kan insjukna i olika grad och även sprida smittan vidare både till andra djur och människor.

Viruset hos olika djur

Viruset har sitt ursprung i djurvärlden, sannolikt hos vissa arter av fladdermus (familjen hästskofladdermöss; Rhinolophidae). Även om viruset ursprungligen härstammar från djur så har pandemin drivits av smittspridning mellan människor.

Det är dock idag väl dokumenterat att viruset kan överföras från människa till vissa djurslag, och att vissa djurslag dessutom kan insjukna i olika grad och även sprida smittan vidare både till andra djur och människor. SARS-CoV-2 har så här långt hittats hos 35 olika djurarter, såsom till exempel katt och hund, i 39 olika länder.

Det är klarlagt att mink som hålls för pälsproduktion har en särställning bland djur, såväl när det gäller sannolikhet att infekteras med SARS-CoV-2, som förmåga till uppförökning av viruset och vidare smittspridning. Detta förklaras dels av minkens, och andra mårddjurs, inneboende egenskaper i förhållande till viruset, dels av de förhållanden under vilka mink för pälsproduktion hålls, i stora grupper på begränsad yta och med stora möjligheter till smittspridning från bur till bur.

Frågor och svar

Det finns flera olika typer av coronavirus hos olika djurslag. De typer av coronavirus som ses hos svenska djur ska inte förväxlas med SARS-CoV-2 som orsakar sjukdom hos människa. De typer av coronavirus som djur i till exempel Sverige bär på orsakar normalt inte heller sjukdom hos människor. Nedan frågor och svar gäller SARS-CoV-2 hos djur. För information om andra coronavirus så hänvisas till respektive djurslag.

Det väl känt att SARS-CoV-2 kan överföras från människa till vissa djurslag, och att vissa djurslag kan insjukna i olika grad och även sprida smittan vidare.

SARS-CoV-2 har hittills hittats hos fler än 25 olika djurarter och det är klarlagt att mink som hålls för pälsproduktion har en särställning bland djur, såväl när det gäller sannolikhet att infekteras med SARS-CoV-2, som förmåga till uppförökning av viruset och vidare smittspridning. Detta förklaras dels av minkens, och andra mårddjurs, inneboende egenskaper i förhållande till viruset, dels av de förhållanden under vilka mink för pälsproduktion hålls, i stora grupper på begränsad yta och med stora möjligheter till smittspridning från bur till bur.

För att förebygga smittspridning mellan människa och djur eller vice versa är den allmänna rekommendationen att man vid kontakt med husdjur, inklusive produktionsdjur och hästar, följer normala hygienrutiner. Handtvätt med tvål och vatten innan och efter kontakt med djur är en bra grund som är extra viktigt om man är sjuk. Djurägare med bekräftad eller misstänkt covid-19 kan dessutom som en extra försiktighetsåtgärd i den mån det är görbart begränsa sina kontakter med husdjur för att minska risken för att djuren i fråga ska smittas.

Minkar har visat sig vara extra känsliga för viruset jämfört med andra djur och utbrott har skett bland flera minkfarmer både i Nederländerna, Danmark, USA och Sverige, där ökad sjuklighet och dödlighet har beskrivits.

Gällande sällskapsdjur tyder rapporter på att katter är mer mottagliga för smittan jämfört med hundar, och att katterna till skillnad från hundarna kan utveckla sjukdomssymtom.

Har du funderingar kring hur du som arbetar professionellt med djur ska skydda dig och andra för vidare smittspridning vid hantering av ett misstänkt SARS-CoV-2-smittat djur? Läs mer på Arbetsmiljöverkets webbplats.

Åtgärder för att motverka smittspridning av SARS-CoV-2 hos människor i övrigt hänvisas till Folkhälsomyndigheten.

För mer information, och om du har ytterligare frågor:

Det finns ett antal rapporter som visar att SARS-CoV-2 kan överföras från människa till exempelvis katt och hund. Det finns också rapporter som tyder på att katter under vissa omständigheter kan utveckla sjukdomssymtom som i de flesta fall är lindriga och övergående.

Provtagning avseende SARS-CoV-2 hos hund och katt ibland är aktuellt. Analys av prov avseende SARS-CoV-2 (PCR-diagnostik) kan vara motiverad i kunskapsuppbyggande syfte, exempelvis för katter med allvarlig sjukdom med luftvägssymptom som förknippas med konstaterad eller misstänkt covid-19 hos människa och där andra tänkbara orsaker uteslutits.

Provtagning sker genom svabbning av nos, svalg och rektum. Observera att om SARS-CoV-2 påvisas i ett prov från djur måste detta anmälas till Jordbruksverket såsom ny sjukdom i landet. Om analysen skett på SVA anmäls fyndet av SVA, men i de fall prov skickas till utländskt laboratorium är det insändande veterinär som ansvarar för att fallet anmäls till Jordbruksverket. Det går bra att kontakta SVA om du vill diskutera eventuell provtagning.

Även om vilda minkar skulle kunna smittas av SARS-CoV-2 så utgör dessa inte någon ytterligare risk för människor i förhållande till den smitta som redan finns i samhället. Eftersom vilda minkar lever solitärt eller i mindre grupper minskar även risken för smitta mellan djuren.

SVA vill få in döda minkar i sin viltövervakning för undersökning. Om du hittar en död mink kan du därför gå in på https://rapporteravilt.sva.se/ eller kontakta SVA via växeln 018-674000 och be att få kontakt med dagens viltveterinär för vidare instruktioner om hur du ska förpacka och skicka in minken. Om man behöver hantera en död mink ska man använda handskar, precis som vid hantering av andra döda vilda dur.

Grisar verkar inte smittas av SARS-CoV-2 naturligt. I experimentella studier har endast ett fåtal grisar blivit infekterade, med låga nivåer av virus i kroppen, och då endast när man använt höga infektionsdoser för att smitta grisarna. Risken för smitta till och från grisar bedöms därför som väldigt låg.

Nötkreatur verkar inte smittas av SARS-CoV-2 naturligt. En experimentell studie har visat att de kan infekteras, men att de endast får låga nivåer av virus i kroppen. Risken för smitta till och från nötkreatur bedöms därför som väldigt låg.

Nej, fjäderfä verkar inte vara känsliga SARS-CoV-2.

En experimentell studie har visat att kaniner kan vara känsliga för SARS-CoV-2 vid höga infektionsdoser. SVA känner inte till några rapporter om att kaniner har smittats på naturlig väg. Risken för smitta till kanin från människa eller till människa från kanin bedöms därför som låg.


Senast granskad 2023-11-13

Åk till toppen