Köp av hund
Det finns en organiserad illegal handel med insmugglade hundar, både i Sverige och i övriga Europa. Detta är en oseriös handel med hundar som ofta innebär både ett djurlidande och en allvarlig smittrisk för både människor och djur. Den kan endast fortgå så länge som det finns människor som stödjer detta genom att köpa hundar från oseriösa försäljare.
Har du frågor eller är du orolig för ditt djur?
Tala med din behandlande veterinär. Om djuret är sjukt är det viktigt att du snabbt kontaktar en veterinär oavsett vad anledningen till sjukdomen kan tänkas vara.
Jordbruksverket är den myndighet som ansvarar för lagar och regler som gäller om du vill föra in djur som rest eller som du importerat.
Några generella råd för den som tänker köpa en hund
- Ta alltid reda på varifrån hunden kommer, oavsett om den införskaffas i Sverige eller i utlandet.
- Köp aldrig en hund via mellanhand.
- Kräv att få besöka hunden i dess hemmiljö. Gäller det en valp skall man förvissa sig om att det även finns en modertik på plats. Köp inte en hund som kommer från en undermålig miljö.
- Köp inte en hund som inte är helt frisk.
- Kräv ID-handlingar och veterinärbesiktningsintyg före köpet.
- Tala med besiktigande veterinär angående frågor kring besiktningen.
- Hunden skall vara korrekt vaccinerad mot infektion med parvovirus samt mot sjukdomarna HCC och valpsjuka.
- Den som köper en hund från utlandet ska kontrollera att Jordbruksverkets regler för införsel av hund till Sverige är uppfyllda.
Rabies
De svenska införselreglerna syftar främst till att förhindra att rabies förs in till Sverige. Den som har ansvar för en hund eller katt som har vistats utomlands måste förstå att ett infekterat djur innebär en smittrisk för människor, inklusive den som handhar hunden eller katten!
Rabies förekommer inte i Sverige och det är mycket viktigt att rabies inte förs in i landet. Om rabies introduceras i svensk natur så kan smittan kvarstå och spridas över landet. Detta skulle få allvarliga konsekvenser för både människors och djurs hälsa och livskvalitet.
Rabies smittar via saliv, även en tid innan hunden visar symtom. När symtom på rabies väl ses leder sjukdomen till döden både för människor och för djur. För att ställa diagnos på levande djur måste djuret avlivas och hjärnmaterial undersökas.
Infektioner att ha i åtanke inkluderar bland annat:
Vid köp av hund från andra länder tillkommer ett antal frågeställningar i samband med veterinärbesiktning och friskintyg, utöver de som finns vid ett köp av en svenskuppfödd hund och utöver de svenska införselregler som finns för hund. Särskilt i södra Europa drabbas många hundar av infektionssjukdomar som vi inte är vana vid, eftersom de normalt inte förekommer hos hundar som enbart vistas i Sverige. En del av dessa infektioner ger inte symtom förrän en längre tid efter det att hunden blivit infekterad. En till synes frisk hund kan alltså börja visa symtom på sjukdom först en tid efter det att den köpts in till Sverige.
- Rabies
- Rävens dvärgbandmask
- Leishmanios (Leishmania infantum)
- Dirofilaria immitis
- Den bruna hundfästingen (Kennelfästing) (Rhipicephalus sanguineus)
- Brucellos (Brucella canis)
- TVT – transmissible venereal tumour
- Monocytär ehrlichios (Ehrlichia canis)
- Babesios (Babesia canis, B. gibsoni)
- Hepatozoonos (Hepatozoon canis)
De tre sjukdomarna HCC, valpsjuka och infektion med hundens parvovirus finns utbrett över världen och ovaccinerade hundar riskerar att drabbas, även i Sverige. Vaccination mot dessa tre sjukdomar rekommenderas till samtliga hundar.
Vänd dig till en behandlande veterinär i det område hunden bor för att få en besiktning utförd och för råd om vilka provtagningar som bör utföras innan ett eventuellt köp av en hund. Smittryck och förekomst av olika infektionssjukdomar varierar mellan olika geografiska områden, liksom vilka andra sjukdomar man bör vara extra uppmärksam på.
Mer information
Har du frågor kring din hund eller dina hundar, eller grupper av hundar såsom hunddagis eller liknande? Boka tid med en veterinär som arbetar med hundar vid djursjukhus, djurklinik eller motsvarande.
Information om införselregler för hund och katt finns på Jordbruksverkets webbplats.
För frågor kring din egen hälsa: kontakta sjukvården.
Folkhälsomyndigheten har information om infektionssjukdomar hos människa.
Vanliga frågor och svar
Många allvarliga sjukdomar sprids av myggor och fästingar. Det enda sättet att förebygga dessa infektioner är att skydda hunden, bland annat genom att regelbundet behandla den med preparat som verkar avskräckande på de smittförande myggorna och mot fästingar. Risken för att en hund skall infekteras med hjärtmask är mycket stor i delar av Europa och sällskapshundar i dessa områden rekommenderas kontinuerlig behandling med förebyggande preparat mot just hjärtmaskinfektion, utöver behandling för att förebygga myggangrepp.
En välskött sällskapshund är vanligen vaccinerad och behandlad enligt de rekommendationer som råder i det aktuella landet, vilket innebär att risken att bli smittad är mindre. En hund som lever vind för våg, eller som har en ägare som inte bryr sig, är däremot helt oskyddad mot dessa infektioner. Sådana hundar har ofta heller inte blivit vaccinerade.
Det är därför fullt möjligt att en hittehund redan är smittad när vaccination och annan förebyggande behandling sätts in i samband med ett omhändertagande. Det är ofta mycket svårt att bota en hund som burit på smitta en längre tid, så det är inte självklart att hittehundarna kan bli friska ens om de kommer under veterinärvård i samband med omhändertagandet.
Tala med den besiktigande veterinären före köpet! En del infektioner ger inte symtom förrän en längre tid efter det att hunden blivit infekterad. En till synes frisk hund kan alltså börja visa symtom på sjukdom först en tid efter det att den köpts in till Sverige. Har några undersökningar och laboratorietester utförts för att leta efter sådana infektioner och hur skall man tolka analysresultatet? Smittryck och förekomst av olika infektionssjukdomar varierar mellan olika geografiska områden, liksom vilka andra sjukdomar man bör vara extra uppmärksam på.
Glöm inte att se till att hunden avmaskas mot rävens dvärgbandmask, vaccineras mot rabies och att vaccinationseffekten kontrolleras med blodprov enligt de svenska införselreglerna, det vill säga se till att hunden inte kan smitta dig och andra med dessa sjukdomar och att infektionerna inte sprids till svensk natur med din hund.
Det är naturligtvis också viktigt att du själv tycker att den hund du skall köpa verkar vara frisk och att den kommer från en seriös säljare, som behandlar hundarna väl. Se ovan under rubriken Att tänka på i samband med köp av hund.
Svenska kennelklubben har råd om vad man bör tänka på när man skall köpa hund.
Läs mer
Senast granskad 2024-08-08