Årsrapporter vildfisk
Sedan 2020 genomför SVA, på uppdrag av Havs-och vattenmyndigheten, hälsoövervakning av vilda bestånd av fisk, kräftdjur och blötdjur. Här hittar du de rapporter som SVA publicerat avseende dessa undersökningar samt rapporter avseende projekt som genomfördes innan övervakningen infördes.
av
Undersökningar av fisk som provtagits nära Nord Stream-läckan
SVA fick tisdagen 30 september 2022 förfrågan om vi kunde göra undersökningar av fisk från området kring läckorna. Proverna kunde samlas in i samband med SLU:s provfiske BIAS som skulle gå av stapeln veckan efter. Det fanns inte möjlighet för SVA att delta i expeditionen och genomföra obduktioner, så SVA efterfrågade formalinfixerade organ (gäle, njure, lever) samt blodutstryk från hjärtblod. Vidare efterfrågades bilder av alla provtagna fiskar samt morfometriska data och halens koordinater.
Hälsoövervakning av vildlevande fisk, kräftdjur och blötdjur 2021
Hälsan hos vild fisk, kräftdjur och blötdjur är en viktig parameter för att bedöma tillståndet i våra vattenmiljöer. Systematisk insamling av data är grundläggande för att kunna upptäcka akuta förändringar såväl som långsiktiga trender. Under 2000-talet har flera fall av försämrad hälsa hos vild fisk uppmärksammats. Exempel på detta är torskar med sårskador i Hanöbukten, en ökad frekvens av parasiter hos torsk samt en generell försämring av torskbeståndens hälsa i Östersjön.
Hälsoövervakning av vildlevande fisk, kräftdjur och blötdjur 2020
Under 2019 gav Havs- och vattenmyndigheten (HaV) SVA i uppdrag att ta fram ett brett övervakningsprogram avseende vildlevande fisk, kräft- och blötdjur. Syftet med uppdraget var att utveckla tidigare framlagda förslag för att få ett mer heltäckande övervakningsprogram, och programmet påbörjades 2020.
Provtagning avseende renibakterios/BKD i vild laxfisk i Umeälven, Ångermanälven, Faxälven och Ljungan
Provtagning avseende sjukdomen renibakterios/BKD genomfördes på vild laxfisk i fyra vattensystem (Umeälven, Ångermanälven, Faxälven och Ljungan) under sommaren 202o. I vattensystemen ligger odlingsanläggningar som har eller har haft BKD de senaste sju åren. Syftet var att undersöka risk för etablering av smitta i vildpopulationen till följd av en strategi med fördröjda saneringar. Resultaten visar att etablering av smitta i vildpopulationen sker och att sik och harr förefaller mycket mottagliga för smitta.
Fortsatta undersökningar av laxsjuklighet under 2018
Under 2016 undersökte Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) hälsosituationen på nystigen laxfisk i Mörrumsån, Torneälven och Umeälven
Pilotprojekt vildfiskövervakning
Hälsotillståndet hos fisk och skaldjur utgör en viktig del i bedömningar av miljöns tillstånd i hav och kustvatten. Klimatförändringar, miljöföroreningar och uppträdandet av invasiva främmande arter är några av många faktorer som kan påverka akvatiska organismers hälsa.
Laxdöden i Torneälven Lohikuolemat Tornionjoella Salmon deaths in Torne river 2014 - 2016
På grund av omfattande sjuklighet och dödlighet på nystigen laxfisk i Torneälven under två på varandra följande år fick Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och finska Livsmedelssäkerhetsverket (Evira) i uppdrag att försöka hitta orsaken till problemen.
Sjuklighet och dödlighet i svenska laxälvar under 2014–2016
På grund av omfattande sjuklighet och dödlighet på nystigen laxfisk under två på varandra följande år fick Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) att under 2016 utreda framför allt Torne-älven och Mörrumsån.
Kartläggning av omfattningen av sårskadad fisk i Hanöbukten
Hanöbuktsutredningen startade år 2011 efter larmrapporter om minskade fiskbestånd, sårskadade fiskar och brunt, illaluktande vatten. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fick år 2014 i uppdrag att i samråd med Havs- och vattenmyndigheten (HaV) utreda omfattningen av sårskadad fisk och utreda möjliga bakomliggande orsaker till att såren uppkommer.
Överföring av BKD-smitta mellan odlade och vilda bestånd i ett vattenområde.
Projektets syfte har varit att undersöka om BKD-smitta kan överföras mellan odlad och vildfisk i vattenområden med en konstaterat infekterad kassodling. Att göra en bedömning av hur lätt smitta etablerar sig i den vilda fiskpopulationen är nödvändig för riskbedömningar inför sanering av smittade kassodlingar och för att bedöma risken för att smitta sprids till andra kassodlingar i vattensystemet.
Senast granskad 2023-10-23