Lodjur

Lodjurens hälsostatus bedöms som gott även om utbrott av skabb förekommer regelbundet och orsakar både lidande och dödsfall. Den vanligaste dödsorsaken är licens- och skyddsjakt följt av trafik och utmärgling.

 

Lodjur (djurpark). Foto: SVA

 

Exempel på fynd som regelbundet görs på lodjur är färska och äldre skador, öron- och hudskabb, skadade tänder och tarmparasiter.

Livmoder, äggstockar, testiklar och sädesledare från obducerade rovdjur används för studier kring artens reproduktion men också för kartläggning av individens reproduktionshistorik. Till exempel kan en honas reproduktionshistorik studeras genom att notera antal ärr i livmodern. Om tydliga ärr finns är det en indikation på att hon nyligen haft ungar. Detta data är något som länsstyrelserna använder som stöd i sina årliga inventeringar där de försöker fastställa hur många lodjurskullar som fötts. Antalet fastställda föryngringar ligger i sin tur som grund för beslut om jakt och ersättningar till samebyar.

Prover som samlas från döda rovdjur kan användas inom många olika forskningsdiscipliner, såsom veterinärmedicin, zoologi och ekologi, men även inom humanmedicin. Vid obduktion av lodjur fällda under licensjakten 2021 har hela lodjurshjärtan samlats in till Karolinska Institutet/Karolinska Universitetssjukhuset som bedriver forskning kring nedsatt njurfunktion och risken för kardiovaskulär sjukdom hos människor. Syftet är att bättre förstå om vissa arter har bättre skyddsmekanismer för detta än vad människan har.

Licensjakt på lodjur

Alla lodjur som skjuts under licensjakt besiktas av personal från länsstyrelsen. Skytten får behålla skinnet, och den flådda kroppen skickas till SVA. På SVA görs en obduktion för att kontrollera om djuren är friska och om dom har några äldre skador. Skytten kan även få kraniet mot en kostnad.

Sedan våren 2020 finns all statistik från aktuell och tidigare licensjakt tillgänglig i Rovbase. Detta gör att jägare kan få information direkt från källan där länsstyrelsen lägger in information om fällda djuren i deras län, såväl som ger en översiktlig bild över läget för hela landet.

Rovbase är en enkel databas och kartverktyg, där man kan välja vilka djurslag som ska synas samt för vilken region och tidsperiod.

Publikationer

av

Rapport: Licensjakt på lodjur 2024

Beslut om licensjakt fattades av totalt 14 länsstyrelser fördelat på landets tre rovdjursförvaltningsområden – norra, mellersta och södra. Årets tilldelning var totalt 143 lodjur varav 138 fälldes och ytterligare en avräknades efter påskjutning. Av de fällda djuren var 57 honor och 80 hanar. Vid undersökning på SVA bedömdes 108 lodjur som vuxna, övriga bedömdes vara födda våren 2023. Exakt ålder för vuxna individer erhålls när tandsnittsanalyser är klara.

LO LICENSJAKT 2024 RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE SVENSKA DOKUMENT
Ladda ner
2023-05-23

Licensjakt på lodjur 2023

Beslut om licensjakt fattades av totalt 14 länsstyrelser fördelat på landets tre rovdjursförvaltningsområden – norra, mellersta och södra. Årets tilldelning var totalt 201 lodjur varav 182 fälldes och ytterligare fem avräknades efter påskjutning. Av de fällda djuren var 78 honor och 104 hanar. Vid undersökning på SVA bedömdes 141 lodjur som vuxna, övriga bedömdes vara födda våren 2022.

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE LICENSJAKT LO 2023
Ladda ner
2022-09-06

Licensjakt lodjur 2022

Hantering av kroppar och delar av kroppar från de fyra stora rovdjuren; björn, järv, lodjur och varg ingår i SVA:s uppdrag från Naturvårdsverket. Denna rapport redovisar resultaten från SVA:s undersökningar av insända kroppar från licensjakten på lodjur 2022.

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE LICENSJAKT LO 2022
Ladda ner
2021-06-07

Licensjakt på lodjur 2021

Denna rapport redovisar resultaten från SVA:s undersökningar av insända kroppar från licensjakten på lodjur 2021. Rapporten sammanställer resultat som framkommit under obduktion och ersätter enskilda obduktionsutlåtanden som görs då djur inkommer som fallvilt, rättsfall eller vid annan typ av jakt. Syftet med rapporten är att ge en övergripande bild av hälsostatusen hos de fällda lodjuren och redovisa fynd och data som kan användas inom förvaltningen av lodjur.

DOKUMENT SVENSKA 2021 LICENSJAKT LO RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE
Ladda ner
2020-05-27

Licensjakt lodjur 2020

Hantering av kroppar och delar av kroppar från de fyra stora rovdjuren; björn, järv, lodjur och varg ingår i SVA:s uppdrag från Naturvårdsverket (NV-02377-16). Denna rapport redovisar resultaten från SVA:s undersökningar av insända kroppar från licensjakten på lodjur 2020.

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE LICENSJAKT LO 2021
Ladda ner
2019-05-22

Licensjakt lodjur 2019

Hantering av kroppar och delar av kroppar från de fyra stora rovdjuren; björn, järv, lodjur och varg ingår i SVA:s uppdrag från Naturvårdsverket (NV-02377-16). Denna rapport redovisar resultaten från SVA:s undersökningar av insända kroppar från licensjakten på lodjur 2019. Rapporten sammanställer resultat som framkommit under obduktion och ersätter enskilda obduktionsutlåtanden. Syftet med rapporten är att redovisa fynd och data som kan användas inom förvaltningen av lodjurspopulationen.

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE LICENSJAKT LO 2019
Ladda ner
2018-04-27

Licensjakt lodjur 2018

Hantering av kroppar och delar av kroppar från de fyra stora rovdjuren: varg, lodjur, björn och järv, ingår i SVA:s uppdrag från Naturvårdsverket. Denna rapport redovisar resultaten från SVA:s undersökningar av insända kroppar från licensjakten på lodjur 2018. Rapporten sammanställer samtliga obduktionsresultat som framkommit under obduktion och ersätter enskilda obduktionsutlåtanden.

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE LICENSJAKT LO 2018
Ladda ner
2017-05-23

Licensjakt lodjur 2017

Denna rapport redovisar resultaten från SVA:s undersökningar av insända kroppar från licensjakten på lodjur 2017. Rapporten sammanställer samtliga obduktionsresultat som framkommit under obduktion och ersätter enskilda obduktionsutlåtanden. Syftet med rapporten är att ge en övergripande bild av hälsostatusen hos de fällda lodjuren och redovisa fynd och data som används inom förvaltningen.

DOKUMENT SVENSKA 2017 LO LICENSJAKT RAPPORTER
Ladda ner
2010-01-28

Fällfångst av lodjur

Rapporten är en sammanställning av uppgifter om fällfångst av lodjur från avlysningsjakten som genomförts i Sverige under perioden 1996 – 2009. Fällfångsten av lodjur omgärdas av både internationellt och nationellt regelverk, varav delar av det nationella förändrats inför lodjursjakten 2010.

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER LO 2010
Ladda ner

Senast granskad 2023-05-23

Åk till toppen