Transpondermärkning av rovdjurskranium

Innan ett kranium från en hotad art kan skickas behöver kraniet en transpondermärkning.

Märkning av kranium

Det är krav på att material från CITES-listade arter ska vara märkt på spårbart sätt. Med denna märkningsmetod placeras en transponder/chip med ett unikt ID-nummer permanent i kraniet, som därmed kan kontrolleras med en avläsare.

ID-numret ska vara noterat och rapporterat så att numret kan kopplas till en specifik individ, jaktbeslut samt eventuella handelsdokument.

Utrustning för märkning:

  • Transponder/mikrochip (2,15 x 11,5 mm)
  • Borrmaskin med variabel hastighet
  • Borr eller ”brotsch” med en diameter av 2,5 mm
  • Pincett eller tång med smala käftar
  • Lim; exempelvis Karlsons klister eller trälim.
  • 3 st transpondermärkning av rovdjurskranium

Placering av transponder och hantering

Transpondern placeras innanför utskottet över ögonhålan. Placeringsplatsen är vald för att benvävnaden under utskottet är porös och lättbearbetad. Det är viktigt att platsen för märkningen är oskadad så att transpondern inte kan falla bort. Om kraniet är trasigt kan borrhålet placeras på ett alternativt ställe där benvävnaden medger. Hantera transpondern försiktigt eftersom elektroniken endast skyddas av ett glashölje.

Så infogar du kraniet steg för steg

Vänd kraniet upp och ner. Hålet görs en bit in från utskottets ytterkant och hålet skall borras snett bakåt och snett inåt.

Vänd kraniet upp och ner. Hålet görs en bit in från utskottets ytterkant och hålet skall borras snett bakåt och snett inåt.
Borra med lågt varvtal tills dess du kommit igenom benet. Fortsätt ytterligare ca 20 mm, kontrollera att djupet är tillräckligt. Försök om möjligt att spara borrspån.

Applicera lim i hålet, undvik spill på utsidan.

Tryck försiktigt ner transpondern i limmet. Se till att ingen del av transpondern når över kanten på det borrade hålet. Tillför vid behov ytterligare lim så att borrhålet helt täcks.

 

Torka bort överflödigt lim. Dölj hålet med lite slipspån som strös på det fuktiga limmet. Klart!

 

Frågor

Sektionen för vilt

Statens veterinärmedicinska anstalt


Senast granskad 2024-08-23

Åk till toppen