Sprängört

MYCKET GIFTIG VÄXT

Andra namn:    Cicuta virosa L.    

Sprängört är en av de giftigaste växterna som finns. Det finns även risk för att vattnet där den växer blir förgiftat av växtsaften om den läcker ut. Giftet verkar direkt på det centrala nervsystemet (CNS). Den blandas ofta ihop med odört på grund av sitt namn, växtsätt och utseende. 

Utseende

Sprängört är en till två meter hög. Den har tjocka palsternackaliknande rötter med distinkta avdelningar som grenar sig ut från huvudroten. Ofta har sprängörten flera rötter som grenar sig medan odörten har en enda rot. Ibland har stammarna lila ränder. Blommorna är små, vita eller krämfärgade och sitter i paraplyliknande kluster. Frukterna är små och inneslutna i ett hårt brunaktigt skal mycket likt odört. Den skurna ytan av stammen eller roten utsöndrar en giftig gulaktig, tjock och oljig vätska. Substansen har en odör som liknar palsternacka.

Förekomst

Sprängört finns i nästan hela landet men är sällsynt i de norra delarna. Den växer direkt i vatten och är begränsad till våta habitat. Sprängört förekommer ofta vid kanten av vattendrag, diken, sjöar, dammar, träsk, våta ängar och betesmarker. Ilandflutna växter påträffas ofta och det finns risk att betande djur trampar sönder dem och får i sig giftet då de äter sprängörten eller dricker av vattnet.

Påverkan på djur

Förgiftningssymtom visar sig oftast inom 10–15 minuter, men kan dröja upp till en timme efter intag. Allmänt förekommande symtom vid förtäring är oro, skummande salivering och fradga, kraftfulla tuggrörelser, tandgnissling, koordinationsstörningar (ataxi), andningssvårigheter (dyspné), snabb och svag puls, blåaktiga slemhinnor (cyanos), darrningar (tremor), spasmer i huvud och nacke tillsammans med hastiga ögonblinkningar och framfall av tredje ögonlocket, återkommande epilepsiliknande anfall. Beroende på dos sker återhämtning, eller så fortsätter kramperna, där varje krampanfall är kortare än det föregående och medför en allt värre utmattning tills andningsförlamning och död inträffar. Döden inträffar vanligen 1–8 timmar efter intag.

Om ditt djur har ätit av växten

Säkerställ att djuret inte kommer åt mer av växten och kontakta veterinär vid behov.

Djurslagsspecifika uppgifter

Följande information är hämtad ur veterinärmedicinsk och botanisk litteratur.

Sprängört är smaklig för häst.

Symtom

Kända symtom hos hästar som har ätit av sprängört är salivering, kraftfulla tuggrörelser, tandgnissling, oro och koordinationsstörningar, snabb, svag puls och ökad kroppstemperatur (hypertermi). Detta följs snabbt av skakningar (tremor) och återkommande epilepsiliknande krampanfall med medvetslöshet och bortfall av pupillreflex, vilket leder till utmattning. Hög dödlighet genom andningsförlamning, från 15 minuter upp till 8 timmar efter intag.

Skadlig eller dödlig dos

Källor i litteraturen anger att följande doser har orsakat dödsfall:

Dödlig dos [torra växtdelar]: 500 g

Dödlig dos [sprängört]: 50–110 mg/kg kroppsvikt

Dödlig dos [våta rötter]: 0,5 procent per kg kroppsvikt

Symtom

Kända symtom hos nötkreatur som har ätit av sprängört är salivering, kraftfulla tuggrörelser, tandgnissling, oro och koordinationsstörningar, snabb, svag puls, ökad kroppstemperatur (hypertermi) och trumsjuka (tympanism). Detta följs snabbt av skakningar (tremor) och återkommande epilepsiliknande krampanfall med medvetslöshet och bortfall av pupillreflex, vilket leder till utmattning. Hög dödlighet genom andningsförlamning, från 15 minuter upp till 8 timmar efter intag.

Skadlig eller dödlig dos

Källor i litteraturen anger att följande doser har orsakat dödsfall:

Dödlig dos [grönmassa]: 200 g

Dödlig dos [sprängört]: 50-110 mg/kg kroppsvikt

Dödlig dos [rot]: några knölar

Sprängört är smaklig för get.

Symtom

Kända symtom hos getter som har ätit av sprängört är salivering, kraftfulla tuggrörelser, tandgnissling, oro och koordinationsstörningar, snabb, svag puls, ökad kroppstemperatur (hypertermi), trumsjuka (tympanism). Följs snabbt av skakningar (tremor) och återkommande epilepsiliknande krampanfall med medvetslöshet och bortfall av pupillreflex, vilket leder till utmattning. Hög dödlighet genom andningsförlamning, från 15 minuter upp till 8 timmar efter intag.

Skadlig eller dödlig dos

Källor i litteraturen anger att följande doser har orsakat dödsfall:

Dödlig dos [sprängört]: 50-110 mg/kg kroppsvikt

Sprängört är smaklig för får.

Symtom

Kända symtom hos får som har ätit av sprängört är salivering, kraftfulla tuggrörelser, tandgnissling, oro och koordinationsstörningar, snabb, svag puls, ökad kroppstemperatur (hypertermi) och trumsjuka (tympanism). Detta följs snabbt av skakningar (tremor) och återkommande epilepsiliknande krampanfall med medvetslöshet och bortfall av pupillreflex, vilket leder till utmattning. Hög dödlighet genom andningsförlamning, från15 minuter upp till 8 timmar efter intag.

Skadlig eller dödlig dos

Källor i litteraturen anger att följande doser har orsakat dödsfall:

Dödlig dos [sprängört]: 50–110 mg/kg kroppsvikt

Vad är giftigt?

Hela växten, framför allt mot senhöst och tidig vinter. Rotknölar och gröna frön är särskilt giftiga medan mogna löv och stjälkar är mindre giftiga. Den giftiga gula växtsaften finns framför allt i rötterna och i något mindre mängd i stjälkarna.

Bete Ensilage Fryst bete
Mycket giftig Okänt Mycket giftig Okänt

Giftinformation

Sprängört innehåller acetylenföreningarna cicutoxin, oenanthotoxin och cicutol samt den giftiga alkaloiden cicutin. Cicutoxin, oenanthotoxin och cicutol verkar direkt på det centrala nervsystemet. De orsakar generaliserade epilepsianfall som följs av andningsförlamning, utmattning och död.


Senast granskad 2023-04-04

Åk till toppen