Klimat och kris

Torka på ett skördat fält.
Foto: Pexels/Pixabay.

Klimatförändringarna ökar risken för extremväder, som kan påverka djur på olika vis. Värmeböljor och torka kan öka risken för att djur drabbas av värmestress, och ge upphov till bränder. Torka kan också orsaka brist på bete och foder. Det kan göra att betesdjur riskerar äta giftiga växter. Torka kan även göra att det blir brist på tjänligt vatten till djuren. Ett förändrat klimat gör också att både djur och växter som tidigare inte kunnat etablera sig på våra breddgrader kan få fäste och spridas.

SVA arbetar tillsammans med andra myndigheter, branschorganisationer och näringsliv för att höja Sveriges livsmedelsberedskap. En del i detta är att säkra att vår produktion av livsmedel från djurriket kan fungera, både under kriser i fredstid och i tider av höjd beredskap. Sådana livsmedel kan vara kött, mjölk, odlad sjömat och ägg. För att primärproduktionen av livsmedel ska fungera, krävs att hela värdekedjan gör det: från jord till bord.

Smittsamma sjukdomar som vanligen drabbar livsmedelsproducerande djur orsakas oftast av virus eller bakterier, men även parasiter kan leda till allvarliga sjukdomar och produktionsförluster.

Smittspridning sker främst på tre olika sätt:

  • direkt genom kontakt mellan djur
  • indirekt via överföring av smittämnen, till exempel via människor, vektorer, redskap eller fordon
  • indirekt som luftburen smitta

Senast granskad 2024-11-26

Åk till toppen