Robust enskild vattenförsörjning genom beredskap och redundans
Tillgången till rent och hälsosamt vatten är en grundförutsättning för ett fungerande samhälle. Generellt är både vattenkvaliteten och tillgången på vatten i Sverige god. Dock utmanas detta läge kontinuerligt av ändrade klimatförhållanden som kan leda till torka och översvämningar samt ett ökat behov av vatten för tillväxt och produktion av livsmedel. Sammantaget ställer detta höga krav på vår förmåga att förebygga brist på rent vatten och att finna praktiska lösningar för att hantera vattenbrist.
Störningar i vattenförsörjningen kan ha både kort- och långsiktig påverkan på alla verksamheter. Många med enskild vattenförsörjning har bristfällig kunskap om sin sårbarhet i vattenförsörjningen och dålig beredskap för att hantera störningar. Det här gäller även i viss utsträckning vattenanvändare anslutna till allmän vattenförsörjning men som inte omfattas av kommunens ansvar för allmän vattenförsörjning. Avsaknad av beredskap och redundans i vattenförsörjningen utgör idag en sårbarhet och är ett potentiellt hot mot så väl samhällsviktig verksamhet som vår försörjningsförmåga.
Genom att ta fram målgruppsanpassade slutprodukter bidrar projektet till stärkt robusthet i verksamheter genom ökad förmåga till beredskap och redundans i vattenförsörjningen.
Rapporter från projektet
En robust vattenförsörjning - vägledning och åtgärdsförslag för enskild vattenförsörjning (publiceras april 2025)
Vattenförsörjning till djurhållning - förutsättningar, ansvar och regler. Ladda ner rapporten från Jordbruksverkets webb
Lästips
Har du behov av stöd vid arbete med övervakning och bedömning av mikrobiologisk kvalitet på ytråvatten? Läs mer i Livsmedelsverkets Handbok dricksvattenrisker – Mikrobiologiska risker i ytråvatten.
Hur påverkas företag i olika branscher vid avbrott i vattenförsörjningen? Läs mer i rapporten Värdet av vattenförsörjning (SVU-rapport Nr 2021-19).