Populärvetenskap
-
2024-12-20 | Malin Grant
Riskkartläggning av fågelinfluensa ska bidra till träffsäkert förebyggande arbete mot framtida utbrott
Sedan 2020 har fågelinfluensa drabbat ett 20-tal livsmedelsproducerande fjäderfägårdar i Sverige, vilket har lett till att nära 2,4 miljoner fjäderfän har dött eller avlivats. Fågelinfluensaviruset sprids ofta till fjäderfä från vilda fåglar och för att förhindra utbrott krävs effektiva smittskyddsrutiner för att förhindra kontakt mellan vilda och tama fåglar. En riskkartläggning visar på stora variationer i risken för utbrott beroende på både säsong och geografiskt läge.
FjäderfäFågelinfluensa
-
2024-07-09 | Erika Chenais
Framgångsrik insats mot afrikansk svinpest – av flera anledningar
Det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige upptäcktes under hösten 2023. Sedan dess har utbrottet bekämpats framgångsrikt och just nu ser det ut som om Sverige kan friförklaras på rekordtid. Erfarenheterna från den unika bekämpningsinsatsen kan förhoppningsvis hjälpa andra länder som drabbas i framtiden.
vildsvinForskningsprojektAfrikansk svinpest
-
2024-06-04 | Ylva Persson
Bakteriejakt i buffelmjölk förbättrar folkhälsan i Bangladesh
Vattenbuffeln är ett viktigt mjölkdjur i södra Asien, men på gårdar och längs transportvägen finns bakterier som kan göra människor sjuka. Vattenbuffelmjölken skulle bli säkrare att konsumera om djurhälsan och hygienen förbättrades – en ny studie visar hur.
VattenbuffelBuffelForskningsprojektDjurhälsaLivsmedelssäkerhetFolkhälsaGlobal utveckling
-
2024-04-25 | Ylva Persson
Hårlöshet hos nötkreatur – ändrade rutiner utmanar läkemedelsbehov
Hårlöshet är vanligt hos nötkreatur som går utomhus utan tillgång till ligghall. För att få bukt med problemet krävs i dag förebyggande läkemedelsbehandlingar, men de leder till miljöpåverkan och motståndskraftigare parasiter. En SVA-studie visar att ändrade skötselrutiner motverkar hårlöshet och kan göra läkemedlen överflödiga.
NötkreaturDjurhållningDjurhälsaForskningsprojektParasiter
-
2024-04-05 | Ylva Persson
Ett annorlunda virusutbrott i en svensk getbesättning
Getter i en mjölkbesättning i södra Norrland hade under lång tid haft luftvägsproblem. Det visade sig att de drabbats av getters motsvarighet till HIV. Sådana fall riskerar att förbli oupptäckta om inte särskilda symtom beaktas vid undersökningar, visar en SVA-studie.
GetDjurhållningDjurhälsaSjukdomsutbrottGetter
Prenumerera på bloggen
Populärvetenskapliga artiklar från SVA:s forskare.