Populärvetenskapligt om juverhälsa
Kor i Rwanda
I februari 2017 åkte undertecknad tillsammans med kollegorna Ann Nyman och Karin Artursson från SVA samt Renée Båge från SLU till Rwanda för att besöka mjölkgårdar och mjölkuppsamlingscentraler.
![](/media/p4bf04xt/20170208_172606-768x432.jpg)
Vi har fått pengar från USA och deras program Feed the future för att studera mjölkens väg från ko till konsument med avseende på juverhälsa, livsmedelssäkerhet och mjölkkvalitet. Jean-Baptiste Ndahetuye är projektledare på plats. Han är också min och Renées doktorand i ett större projekt om juverhälsa som ingår i ett Sidafinansierat samarbetsprojekt mellan SLU och University of Rwanda. Rwanda satsar stort på mjölkproduktion. Bland annat genom projektet One-cup-of milk-per-child-programme.
![Kor på grönbete](/media/nyopzwbm/20170209_165553-768x432.jpg?anchor=center&mode=crop&width=776&height=437&rnd=2372941)
![Cyklar med mjölkkannor på pakethållaren](/media/4lhbkwf3/20170209_115150-768x432.jpg?anchor=center&mode=crop&width=776&height=437&rnd=2372941)
![Ståltank för mjölkproduktion](/media/kxje5rty/20170209_114901-e1487922580641-576x1024.jpg?anchor=center&mode=crop&width=776&height=437&rnd=2372941)
![Jean-Baptiste Ndahetuye mäter celltalet i komjölk](/media/ztxh0jeg/20170207_131431-e1487922885213-576x1024.jpg?anchor=center&mode=resize&width=776&height=437&rnd=4372941)
![Ko av rasen inyambo](/media/qwepho5u/20170208_172538-768x432.jpg?anchor=center&mode=crop&width=776&height=437&rnd=2372941)
Prenumerera på bloggen
Här bloggar Charlotta Fasth, Ylva Persson och Karin Persson Waller vid SVA om juverhälsa.