Populärvetenskapligt om juverhälsa
Mastitkonferens Sardinien – får och get (sista inlägget nr 6)
Dag 2 fick vi äntligen komma ut och titta på djur! Vi besökte en gård med sardiska mjölkfår som producerade pecorino-ost.
Dag 3 presenterade olika lokala forskare resultat från forskning utförd på Sardinien som är ett centrum för får- och getforskning i Italien.
Bland annat så presenterades resultat från forskning runt så kallad proteomik, där proteiner studeras. I detta fall letade forskarna efter mjölkprotein som kan användas som en markör för mastit. Och de har hittat en som heter katelicidin som är väl korrelerad med celltal och bakteriologi, men har högre sensitivitet och specificitet. Katelicidin är ett mjölkprotein som har antibakteriella egenskaper och alltså ökar i mängd vid en infektion. Att leta efter detta protein med så kallad elisa-metodik är en billig och snabb metod som är enkel att utföra på de flesta labb.
Slutligen presenterade läkemedelsföretaget Hipra sitt vaccin mot stafylokockmastit hos får och get. I en studie på spanska manchego-producerande mjölkfår sågs minskat celltal, ökad mjölkproduktion och en bättre lönsamhet i vaccinerade jämfört med ovaccinerade tackor.
Prenumerera på bloggen
Här bloggar Charlotta Fasth, Ylva Persson och Karin Persson Waller vid SVA om juverhälsa.