Populärvetenskapligt om juverhälsa
Microbiota – bakterieflora i juvret, NMC mastitkonferens i Milano
På ganska kort tid så har det blivit en accepterad sanning att juvret innehåller en specifik microbiota, en egen bakterieflora analyserad utifrån DNA-innehåll. Nyligen har denna sanning blivit ifrågasatt, och det har påpekats att närvaro av bakterie-DNA inte är samma sak som närvaro av levande bakterier.
Hårt draget kan man säga att forskarvärlden är uppdelad i de som tror på och de som tvivlar på närvaron av en specifik bakterieflora i mjölk. Under microbiota-sessionen på NMC-konferensen så lyftes dessa skillnader fram. En talare från vardera läger fick tillfälle att presentera sina idéer, argument och bevis och under den efterföljande diskussionen var det många i publiken som till slut inte visste vad de skulle tro.
Själv så presenterade jag (Josef Dahlberg, SLU) resultat från en studie där vi sett att mjölk-microbiotan förändras under en experimentellt framkallad mastit men också att kontamination är en stor del av den analyserade microbiotan och jag gav på så sätt näring åt båda läger i debatten.
Sammanfattningsvis är ämnet spännande med väldigt många möjligheter och utmaningar.
/Josef Dahlberg, doktorand på SLU
Prenumerera på bloggen
Här bloggar Charlotta Fasth, Ylva Persson och Karin Persson Waller vid SVA om juverhälsa.