Filarkiv
Här är SVA:s arkiv med alla dokument som finns publicerade på webbplatsen: rapporter, årsredovisningar, remissyttranden, broschyrer, instruktioner med mera. Mycket kan vara gammalt, upp till 20 år. Använd sök, filter och sorteringsinställningar för att hitta det du söker.
av
Allmän ledarhandledning
Lärarhandledning till material om hygien i gårdsmiljö.
Angående remiss "Förslag till uppdatering av IP Livsmedel 2024"
Remiss "Förslag till uppdatering av IP Livsmedel 2024"
Angående sannolikheten att svenska fjäderfä blir smittade med högpatogen aviär influensa H5N8 med anledning av fynd av viruset hos svanar i Stockholm
Sammantaget bedömer SVA sannolikheten för att den svenska fjäderfäpopulationen utsätts för smitta med HP AI H5N8 till följd av fynd av viruset hos svanar som låg. Osäkerheten i denna bedömning är medelhög.
Ansökan om bekämpning av översvämningsmygg under 2023 genom spridning av bekämpningsmedlet VectoBac G® i Forshaga kommun
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVAJ har av Naturvårdsverket anmodats inkomma med synpunkter på Ansökan om myggbekämpning under 2023-2025 i Nedre Dalälvsområdet och önskar framföra följande synpunkter.
Ansökan om bekämpning av översvämningsmygg under 2024 genom spridning av bekämpningsmedlet VectoBac G® i Forshaga kommun
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har av Naturvårdsverket anmodats inkomma med synpunkter på Ansökan om myggbekämpning under 2024 i Forshaga kommun.
Ansökan om återtag av kranium från rovdjur fällt under licens- eller skyddsjakt
Antalet undersökta rävar per län, år 2000-2010 och år 2011
Antibiotikaresistens - några begrepp
I Svarm undersöks resistens hos Escherichia coli och enterokocker från slumpmässigt valda friska djur. Resultaten anses indikera hur användningen av olika antibiotika över tid påverkar resistens hos djurpopulationens normala bakterieflora. Därför används ofta begreppet indikatorbakterier för denna typ av undersökning. Normalfloran anses
Anvisningar för uttagande av sköljprov från TJUR för serologisk undersökning på Campylobacter fetus samt odling av Tritrichomonas foetus
Anvisningar för uttagande för slidslemprov från KO för odling av Campylobacter fetus och Tritrichomonas foetus
Anvisning till Remiss CWD-undersökning hjortdjur
Följande anvisning avser remissen för undersökning av frilevande vilda hjortdjur för sjukdomen chronic wasting disease (CWD), på svenska kallad avmagringssjuka.
Api-översikt för +Ordi
+Ordi är en tjänst, eller Api (Application programming interface), för att skicka elektroniska beställningartill SVA. Beställningen består bland annat av information om de prover som skickas samt vilka analyser man vill ha utförda. Resultaten kommer sedan att skickas tillbaka till beställaren elektroniskt.
Artikel: Besiktning av avelstjur i fält och rådgivning i dikobesättning. SVT 2008: 6 s 11-16
Artikel: Från Hernquist till nutid: Hur vår förståelse för häststryparsjukan kvarka har utvecklats
Kvarka är en smittsam hästsjukdom, beskriven redan 1251 av Jordanus Ruffus (33), men finns omnämnd tidigare hos till exempel Pelagonius Saloninus.
Artikel: Presence of Anaplasma spp. and Their Associated Antibodies in the Swedish Goat Population
Anaplasmosis is a bacterial disease that has a severe impact on livestock production, such as reduced milk yield, poor growth and increased susceptibility to other diseases
Artikel: Utbrott av bovin papulär stomatit hos kalvar i en mjölkbesättning
I artikeln beskrivs ett utbrott av blåsor och sår på mulen och i munnen hos unga kalvar i en mjölkbesättning.
av
Anvisning till Remiss CWD-undersökning hjortdjur
Följande anvisning avser remissen för undersökning av frilevande vilda hjortdjur för sjukdomen chronic wasting disease (CWD), på svenska kallad avmagringssjuka.
Chorioptes bovis, PCR
OBS! Vid uppföljning efter behandling måste det passerat minst 3 månader innan nytt prov tas för analys, annars är det stor risk för falskt positivt svar.
CWD-remiss REN från slakteri
Endast vuxna djur (>1 år) ska provtas. OBS! Alla djur på remissen skall komma från samma sameby. Packa prov enligt instruktion i utskickat förpackningsmaterial. Kontakt SVA: telefon 018-67 52 74 eller e-post POV-sekr@sva.se
E.coli typning från obducerad gris
Fjäderfä Obduktion/Mikroskopisk undersökning
Kompletteringsremiss till Allmän remiss för veterinärer och kliniker
Kompletteringsremiss till Remiss för mastitundersökning
Luftvägsinfektion nötkreatur – Kalv/Ungdjur
Mykotoxinanalys i foder och livsmedel
Parasiter i träck, får & get
Parasiter i träck, nötkreatur
av
Epidemiologisk lägesbild högpatogen fågelinfluensa
Det har inte varit några konstaterade fall av fågelinfluensa i Sverige sedan i mars 2024. Fågelinfluensafall hos tama eller vilda fåglar har dock rapporterats från flera länder i Sveriges närområde de senaste veckorna. I USA fortsätter smittspridningen av fågelinfluensa bland tamfjäderfä, vilda fåglar, mjölkkor och katter. I USA har det även rapporterats flera fall av smitta från djur till människor.
Epidemiologisk lägesbild Högpatogen fågelinfluensa 2024-11-19
Epidemiologisk lägesbild Blåtunga 2024-10-18
Epidemiologisk lägesbild Blåtunga 2024-09-18
Epidemiologisk lägesbild Högpatogen fågelinfluensa (HPAI) 2024-08-29
Epidemiologisk lägesbild Högpatogen fågelinfluensa (HPAI) 2024-04-05
Epidemiologisk lägesbild Salmonella Enteritidis 2024-02-21
Epidemiologisk lägesbild Högpatogen fågelinfluensa (HPAI) 2024-02-09
Epidemiologisk lägesbild Högpatogen fågelinfluensa (HPAI) 2024-01-12
Epidemiologisk lägesbild Afrikansk svinpest (ASF) 2023-12-18
Epidemiologisk lägesbild Högpatogen fågelinfluensa (HPAI) 2023-11-17
Epidemiologisk lägesbild Afrikansk svinpest (ASF) 2023-11-08
Epidemiologisk lägesbild Afrikansk svinpest (ASF) 2023-09-28
Epidemiologisk lägesbild Afrikansk svinpest (ASF) 2023-09-15
Epidemiologisk lägesbild Afrikansk svinpest (ASF) 2023-08-23
Epidemiologisk lägesbild Högpatogen fågelinfluensa (HPAI) 2023-08-04
Epidemiologisk lägesbild Högpatogen fågelinfluensa (HPAI) 2023-07-20
Epidemiologisk lägesbild Afrikansk svinpest (ASF) 2023-06-28
Epidemiologisk lägesbild Högpatogen fågelinfluensa (HPAI) 2023-06-02
av
Remissvar över betänkande "Effektivare tillsyn över apotek, bättre skydd vid patientskador samt översyn av handel med receptfria läkemedel " (SOU 2023:101)
Remissvar över promemorian Förslag till reglering som tydliggör myndighetsledningars ansvar för det korruptionsförebyggande arbetet (SVA2024/529)
Remissvar över eSam - rapport - roadmap för myndigheters datahantering (SVA 2024/695)
Remissvar över promemorian ”Användning av drönare för att söka efter vildsvin vid jakt samt utökade möjligheter till skyddsjakt efter vildsvin”
Remissvar över promemorian ”Användning av drönare för att söka efter vildsvin vid jakt samt utökade möjligheter till skyddsjakt efter vildsvin”
Remissvar över "Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S 2025) samt på järnväg (RID-S 2025)"
Yttrande angående stängsling i grisbesättningar
Jordbruksverkets begär en riskvärdering från SVA angående stängsling för att förhindra kontakt mellan grisbesättningar och vildsvin.
Bedömning av risken för folkhälsan om ändringar görs i föreskrifter om obligatorisk salmonellakontroll som gäller ratiter
Bedömning av risken för folkhälsan om ändringar görs i föreskrifter om obligatorisk salmonellakontroll som gäller ratiter
Uppdatering av analys av rabiesrisk i olika länder
Statens veterinärmedicinska anstalt (SV A) har anmodats att inkomma med en uppdatering av de riskbedömningar avseende rabies som ligger till grund för den landslisa som Jordbruksverket använder som stöd vid bedömning av illegalt införda hundar.
Missiv gällande remissvar avseende delbetänkandet Nya regler om cybersäkerhet (SOU 2024:18)
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har anmodats inkomma med synpunkter på Remiss av delbetänkandet Nya regler om cybersäkerhet (SOU 2024:18).
Missiv gällande remissvar "Förslag till nya föreskrifter om seminverksamhet och embryoverksamhet med däggdjur 2024"
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har anmodats inkomma med synpunkter på Jordbruksverkets remiss" Förslag till nya föreskrifter om serninverksamhet och embryoverksamhet med däggdjur".
Missiv gällande remissvar Handlingsplan/Uppdaterad åtgärdstabell för fjällräv 2024-2028
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har anmodats inkomma med synpunkter på Länsstyrelsen i Västerbottens remiss av uppdaterad åtgärdstabell för åtgärdsprogrammet för fjällräv.
Missiv gällande remissvar "SOU 2024:8 Livsmedelsberedskap för en ny tid"
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har anmodats inkomma med synpunkter på Försvarsdepartementets offentliga utredning 2024:8 En modell för svensk försörjningsberedskap.
Missiv gällande remissvar över kompletterande obligatoriskt samråd av "Förslag till ändring av Jordbruksverkets föreskrifter SJVFS 2021:10 med tillhörande konsekvensanalys och konsekvensutredning"
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har anmodats inkomma med synpunkter på Jordbruksverkets kompletterande obligatoriska samråd av "Förslag till ändring av Jordbruksverkets föreskrifter SJVFS 2021:10 med tillhörande konsekvensanalys och konsekvensutredning".
Missiv gällande remissvar över slutbetänkande "En reform för datadelning (SOU 2023:96)"
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har anmodats inkomma med synpunkter på slutbetänkandet "En reform för datadelning (SOU 2023:96).
Yttrande avseende riskerna för djurs och människors hälsa som helfoder till gris, som kontaminerats med Klorpyrifos, kan vara behäftade med
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har anmodats inkomma med synpunkter på ovan rubricerade ärende.
Missiv gällande remissvar avseende promemoria En utvidgad insamling och utlämning av djurhälsodata
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har anmodats inkomma med synpunkter på Regeringskansliets promemoria En utvidgad insamling och utlämning av djurhälsodata.
Missiv gällande remissvar "Ds 2024:2 Avtal om försvarssamarbete med Amerikas förenta stater"
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) framför härmed myndighetens synpunkter på Försvarsdepartementets remiss avseende "Ds: 2024 :2 Avtal om försvarssamarbete med Amerikas förenta stater".
Missiv gällande remissvar "Beskrivning av möjliga konsekvenser för svensk produktion och miljö av att miljöaspekter integrerats i Nordiska näringsrekommendationer 2023"
Remissvar "Beskrivning av möjliga konsekvenser för svensk produktion och miljö av att miljöaspekter integrerats i Nordiska näringsrekommendationer 2023".
Yttrande gällande risker för smittspridning från rötrest med ursprung i kategori 3-material från matavfall och en mindre andel fiskrens
Yttrande gällande risker för smittspridning från rötrest med ursprung i kategori 3-material från matavfall och en mindre andel fiskrens
Missiv gällande remissvar "Beställning av riskvärdering (BKD)"
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har av Jordbruksverket anmodats att inkomma med en riskvärdering avseende BKD.
av
Licensjakt på björn 2024
SVA:s hantering av kroppar och delar av kroppar från de fyra stora rovdjuren; varg, lodjur, björn och järv, ingår i ett uppdrag från Naturvårdsverket. Denna rapport är en sammanställning av data och fynd från länsstyrelsernas besiktning av björnar fällda under licensjakten på björn 2024.
Diagnostik Mycoplasma bovis
Symtom vid infektion med Mycoplasma bovis (M. bovis) är lunginflammation, ledinflammation, juverinflammation, mellanöreinflammation (snett huvud) och ögoninflammation. Hos mjölkande kor kännetecknas M. bovis-juverinflammationen av terapisvikt och/eller ingen växt på odlingsplattan. För kalvar och ungdjur bör man misstänka M. bovis vid lunginflammation med terapisvikt.
Tabell 2. Utseende vid mikroskopering och efter odling av ett antal ovanliga mikroorganismer som kan orsaka mastit hos nötkreatur och som inte har en egen webbsida
Tabell 1. Smittkällor och spridningsvägar samt rekommendationer för behandling och profylax vid juverinfektion med ett antal ovanliga mikroorganismer som kan orsaka mastit hos nötkreatur och som inte har en egen webbsida
Om krisen eller kriget kommer till Sveriges lantbruksföretagare
SVA:s Risk- och sårbarhetsbedömning 2024
I den här rapporten redovisar Statens Veterinärmedicinska Anstalt resultaten från den risk- och sårbarhetsbedömning som har utförts under 2024 och dokumenterats enligt föreskrifterna MSBFS 2024:5.
Frågor inför Övervakning av parasiter i hästbesättningar, träckprov
Rapport: Licensjakt på lodjur 2024
Beslut om licensjakt fattades av totalt 14 länsstyrelser fördelat på landets tre rovdjursförvaltningsområden – norra, mellersta och södra. Årets tilldelning var totalt 143 lodjur varav 138 fälldes och ytterligare en avräknades efter påskjutning. Av de fällda djuren var 57 honor och 80 hanar. Vid undersökning på SVA bedömdes 108 lodjur som vuxna, övriga bedömdes vara födda våren 2023. Exakt ålder för vuxna individer erhålls när tandsnittsanalyser är klara.
Tabell 3. Summering av hur vissa orsaker till diarré hos vuxna nötkreatur kan yttra sig (huvudsakligen enligt Otter & Cranwell 2007)
Tabell 2. Exempel på anmälningspliktiga sjukdomar som kan orsaka diarré oftast i kombination med andra symtom
Tabell 1. Exempel på endemiska diarrésjukdomar på grund av infektioner eller andra orsaker som kan drabba svenska nötkreatur utan prioriteringsordning
Bedömning av uttorkningsgrad och vätskebehov hos kalv
Isoleringsrekommendationer vid kvarka
Hästens mag-tarmparasiter
Dagens hästhållning skiljer sig mycket från hur hästar lever i vilt tillstånd. Vilda hästar rör sig över stora naturområden och behöver inte beta nära sin egen spillning. De drabbas därför inte så lätt av stora mängder betesburna mag-tarmparasiter. Hästar som betar på begränsade arealer utsätts däremot för ett högre parasittryck varför kunskap om parasitmaskar och hur parasitproblem förebyggs och behandlas är viktigt för att hästarna inte ska bli sjuka. Resistens mot avmaskningsmedel