Frivilliga försvarsorganisationer kan stärka svensk animalieproduktion
Publicerades 2024-06-18
Animalieproduktionen är en viktig del av Sveriges livsmedelsförsörjning. Fredstida kriser som extremväder och höjd beredskap kan störa foderförsörjningen vilket snabbt påverkar animalieproduktionen negativt. Både lantbrukare med livsmedelsproducerande djur och foderanläggningar har behov av och är positiva till resursförstärkning av frivilliga försvarsorganisationer vid kriser som påverkar foderförsörjningen. Hur detta skulle kunna förverkligas har utarbetats inom ett beredskapsprojekt lett av SVA.
Händelser som torkan 2018 och corona-pandemin har haft stor negativ inverkan på foderförsörjningen, dels som ett resultat av personalbrist, men även till följd av logistikproblem.
I projektet ”Robust foderförsörjning med hjälp av frivilliga försvarsorganisationer” har behov av och hur frivilliga försvarsorganisationer skulle kunna stärka foderförsörjningen undersökts. Frivilliga försvarsorganisationer som är en del av det svenska totalförsvaret har utbildade, övade och engagerade frivilliga som kan nyttjas vid fredstida kriser eller höjd beredskap för att stärka samhället. I projektet har SVA, Jordbruksverket och tre frivilliga försvarsorganisationer; Svenska Blå Stjärnan (SBS), Sveriges Bilkårers Riksförbund (Bilkåren) och Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund (FAK) deltagit. Projektet finansierades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
I en digital enkät som besvarades av drygt 200 lantbrukare över hela landet och i intervjuer genomförda inom projektet konstaterades det att behovet av förstärkning finns och att både lantbrukare och foderanläggningar är positiva till resursförstärkning från frivilliga försvarsorganisationer. Genom att hjälpa till med enklare uppgifter kan de exempelvis frigöra tid för företagens egen personal till mer kvalificerade uppgifter. För att säkerställa att de frivilliga har tillräcklig kompetens har det inom projektet utarbetats kurser för att utbilda frivilliga om foder och fodersäkerhet.
Organisation och utbildning måste byggas upp
För att frivilliga försvarsorganisationer ska kunna nyttjas behöver beslut om organisation tas. Projektet bedömer att det bästa vore om Jordbruksverket, eventuellt i samarbete med regionala och lokala myndigheter, samordnar resurser från frivilliga försvarsorganisationer och företag.
– Inom projektet har vi utforskat behov och hur näringsliv, frivilliga försvarsorganisationer samt myndigheter kan samverka vid kris. Det har gett mycket värdefulla erfarenheter som i framtiden kan stärka animalieproduktionen vid fredstida kris eller höjd beredskap, säger Linda Engblom, forskare i fodersäkerhet vid SVA.