Mastit hos mjölkkor
Mastit (juverinflammation) är den vanligaste och mest förlustbringande sjukdomen bland Sveriges mjölkkor.
Du som är djurägare bör kontakta en praktiserande veterinär om ditt djur blir sjukt. Du som är veterinär kan konsultera SVA:s experter rörande frågor om denna sjukdom.
Introduktion
Symtom
Provtagning och diagnostik
Behandling och profylax
En stor andel av de kliniska mastiterna behandlas med antibiotika och/eller olika typer av understödjande behandling av veterinär. Antibiotikabehandling är enligt SVS riktlinjer för antibiotikaanvändning vanligen endast aktuell vid akut (snabbt insättande) klinisk mastit och bensylpenicillin är förstahandsval i de flesta fall. Subkliniska mastiter bör inte behandlas med antibiotika under pågående laktation men behandling kan i vissa fall bli aktuell i samband med sinläggning.
Det är av stor vikt att på olika sätt arbeta för en god juverhälsa. Därigenom uppnås förbättringar av djurskyddet och livsmedelskvaliteten, en minskning av antibiotikaanvändningen samt en förbättrad produktionsekonomi för mjölkproducenterna. Av stor betydelse i mastitbekämpning och förebyggande arbete är en tillförlitlig och bra diagnostisk beredskap.
För att minska smittspridning inom besättningen är det viktigt att skydda de friska korna varför korna alltid bör grupperas och mjölkas efter juverhälsa. Kor med infektioner som är extra smittsamma (till exempel Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Mycoplasma bovis) bör grupperas separat och mjölkas allra sist. Vid kronisk mastit (oavsett bakterieagens) bör utslagning av kor övervägas speciellt om det är svårt att gruppera korna efter juverhälsa. Beslut om utslagning baseras på besättningens status och förutsättningar men utslagning bör vanligen göras skyndsamt vid juverinfektion med S. aureus-stammar som är resistenta mot penicillin, Str. agalactiae eller M. bovis.
Mer information om hur man förebygger mastit ges på Juverportalen.se. På sidorna om sinläggning och sinperiod finns också information om rekommendationer om bra rutiner vid sinläggning och under sinperiod som togs fram 2021. På sidan om dräktiga kvigor finns rekommendationer om hur man förebygger mastit hos nykalvade kvigor och råd om hur man lyckas med rekommendationerna. Detta material togs också fram under 2021.
Specifik information
Nedan ges specifik information om mastit orsakad av vanliga och ovanliga juverinfektioner:
SVA:s analyser
Bakteriologisk typning av isolat från mjölk
Mastitbakteriologisk undersökning, 4 juverdelar per djur, pris per prov
Mastitbakteriologisk undersökning, per juverdel (1-3 juverdelar)
Mastitpatogener (Strept. agalactiae, Staf. aureus och M. bovis) (PCR)
Miljöprov - Bakterieodling avseende mastitpatogener
Beställ SVA:s produkter
Exempel ur ett större sortiment:
Läs mer
Instruktionsfilmer
Artiklar
Senast granskad 2024-03-26