Marina däggdjur

Längs hela Sveriges kust återfinns flera arter av marina däggdjur. Dessa tillbringar hela eller merparten av sina liv i vattnet, till exempel sälar och tumlare. SVA ansvarar för sjukdomsövervakning och kartläggning av dödsorsaker hos marina däggdjur.

Årsrapporter Marina däggdjur

av

2025-04-01

Hälsa, sjukdomar och dödsorsaker hos marina däggdjur 2024

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) driver, gemensamt med Naturhistoriska riksmuseet (NRM), sedan 2020 på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) ett hälso- och sjukdomsövervakningsprogram för marina däggdjur. Övervakningsprogrammet omfattar valdjur och sälar, både strandade (hittade döda med okänd dödsorsak) och bifångade (oavsiktligt fångade i fiskeredskap). SVA och NRM inhämtar data och följer var och när marina däggdjur dör.

DOKUMENT SVENSKA 2025 RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE MARINA DÄGGDJUR
Ladda ner
2024-03-22

Hälsa, sjukdomar och dödsorsaker hos marina däggdjur 2023

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) driver, gemensamt med Naturhistoriska riksmuseet (NRM), sedan 2020 på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) ett hälso- och sjukdomsövervakningsprogram för marina däggdjur. Övervakningsprogrammet omfattar valdjur och sälar, både strandade (hittade döda med okänd dödsorsak) och bifångade (oavsiktligt fångade i fiskeredskap).

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE 2024 MARINA DÄGGDJUR MARINA DÄGGDJUR
Ladda ner
2023-03-27

Hälsa, sjukdomar och dödsorsaker hos marina däggdjur 2022

I denna rapport presenterar vi resultat från de marina däggdjur som undersökts på SVA under 2022. Obduktioner har utförts för att fastställa dödsorsak, populationstillhörighet, undersöka eventuella sjukliga förändringar och samla in data och prover gällande hälsostatus, reproduktion och diet.

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE 2023 MARINA DÄGGDJUR MARINA DÄGGDJUR
Ladda ner
2022-02-15

Hälsa, sjukdomar och dödsorsaker hos marina däggdjur 2021

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) driver, gemensamt med Naturhistoriska riksmuseet (NRM), sedan 2020 på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) ett hälso- och sjukdomsövervakningsprogram för marina däggdjur. SVA och NRM samlar data följer om var och när marina däggdjur dör, samlar in djur för att genom obduktion och analyser undersöka deras hälsa, sjukdomar och dödsorsaker, samt samlar prover och data för forskning och övervakning.

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE 2022 MARINA DÄGGDJUR MARINA DÄGGDJUR
Ladda ner
2021-01-19

Hälsa, sjukdomar och dödsorsaker hos marina däggdjur 2020

I denna rapport presenterar vi resultat från sammanlagt 43 marina däggdjur som obducerades av SVA under 2020. Av dessa var 32 valdjur (31 tumlare, Phocoena phocoena och en Sowerbys näbbval, Mesoplodon bidens) och 11 sälar (6 gråsälar, Halichoerus grypus och 5 knubbsälar, Phoca vitulina).

DOKUMENT SVENSKA RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE 2021 MARINA DÄGGDJUR MARINA DÄGGDJUR
Ladda ner
2020-02-28

Hälso- och sjukdomsövervakning av marina däggdjur

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har i samarbete med Naturhistoriska Riksmuseet (NRM) obducerat tumlare. Fynd av döda tumlare rapporteras till NRM och i samråd med SVA bestäms vilka som bör obduceras utifrån fyndplats, skick och den specifika situationen. Sedan 2008 till 2019 har 109 tumlare obducerats, och med finansiering från Havs- och Vattenmyndigheten har nu informationen från de tumlarna och obduktionerna kunnat sammanställas, och resultatet presenteras i denna rapport.

DOKUMENT RAPPORTER SVA:S RAPPORTSERIE SVENSKA 2020 MARINA DÄGGDJUR MARINA DÄGGDJUR
Ladda ner

Senast granskad 2024-07-23

Åk till toppen