Gå direkt till innehåll

Hitta på denna sida

    D-vitaminbrist (rakitis) hos alpacka

    Andra sjukdomsnamn: Rakitis

    Kameldjur

    D-vitamin syntetiseras i huden med hjälp av UV-ljus. Behovet av D-vitamin är större hos sydamerikanska kameldjur än hos våra inhemska raser. Växande individer, lakterande eller dräktiga djur och mörkpigmenterade individer är extra känsliga. I Sverige rekommenderas att man berikar fodret med D-vitamin och även ger ytterligare tillskott under vintermånaderna.

    Du som djurägare bör kontakta en praktiserande veterinär om ditt djur blir sjukt. Du som veterinär kan konsultera SVA:s experter rörande frågor om denna sjukdom.

    Anmälningspliktig :

    Nej

    Epizooti :

    Nej

    Zoonos :

    Nej

    Förekomst

    D-vitaminbrist förekommer hos de sydamerikanska kameldjuren främst när de hålls i miljöer   där de utsätts för mindre mängder solljus än de är anpassade för. I synnerhet växande (4–7 månader), dräktiga och lakterande djur är känsliga. Även mörkpigmenterade alpackor har ett större behov av D-vitamin.

    Orsak  

    UV-strålning från solen är nödvändig för att kroppen ska kunna tillverka D-vitamin, som behövs för regleringen av kalk och skelettets omsättning av mineraler. D-vitamin är även viktigt för immunförsvaret, fosterutvecklingen och juvertillväxten hos dräktiga djur. Alpackor och lamor har under tusentals år anpassats till den höga UV-strålningen i Anderna och därför bedöms deras behov vara högre än hos andra inhemska svenska husdjur.

    Sjukdomssymtom

    Hos växande djur kan rakitis utvecklas. Detta yttrar sig genom hälta, ovilja till rörelse, nedsatt tillväxt och ökat liggbeteende. I långt gångna fall ses deformerade extremiteter och svullnad över carpus, has, kotor och revbensleder.

    Hos vuxna djur uppträder liknande symptom som beskrivits ovan men också nedsatt förmåga att äta och lakterande djur kan gå i sin.

    Behandling och profylax

    Extra D-vitamin bör tillföras fodret året om. Under vintermånaderna och till riskdjur (ungdjur, digivande och dräktiga) kan tillskott ges i form av pasta eller injektioner. Det är viktigt att dosera D-vitamin noggrant; överdosering kan vara giftigt och leda till förkalkningar i inre organ och i värsta fall död.

    Korrigering av felställningar i leder till följd av D-vitaminbrist kan behövas.

    Sidan granskades senast : 2022-10-13