Gå direkt till innehåll
Fårtacka och lamm på äng.
Blåtunga (även benämnd bluetongue) är en allvarlig virussjukdom som drabbar tama och vilda idisslare samt kameldjur. Bild: Bengt Ekeberg/SVA.

Blåtunga påvisat i Danmark

Sidan granskades senast : 2024-08-13

Idisslarsjukdomen blåtunga orsakad av blåtungevirus serotyp 3 (BTV-3) har påvisats i en besättning med får och nöt i södra Jylland i Danmark, nära gränsen till Tyskland. Med anledning av detta har SVA gjort en uppdaterad riskvärdering och skrivit ett uppdaterat inlägg på bloggen ”Statsepizootologen kommenterar”, se länkar nedan.

BTV-3 påvisades i september 2023 i Nederländerna och har nu spridits till flera länder i Europa. Sjukdomen sprids med svidknott, som i sin tur kan transporteras långa sträckor med vinden. Sjukdomen kan också spridas till nya områden genom förflyttning av infekterade djur eller sperma.

Sjukdomen är reglerad inom EU men det finns numera inga krav på att den ska bekämpas såsom det gjorde 2008 då ett stort europeiskt utbrott av blåtunga (serotyp 8) också omfattade Sverige. Vid ett nytt utbrott finns därför inga planer på obligatorisk vaccination motsvarande den som genomfördes 2008. Dock är förberedelser gjorda för att snabbt kunna möjliggöra användning av vaccin mot BTV-3 i Sverige om fall skulle påvisas i landet. Mer information om detta på Jordbruksverkets hemsida, se länk nedan. 

Misstanke om blåtunga är anmälningspliktig och djurägare uppmanas att kontakta veterinär om djuren visar symptom som skulle kunna vara orsakade av blåtunga.

Kontakt

Maria Nöremark

Biträdande statsepizootolog

Foto: Göran Ekeberg/Add Light