Gå direkt till innehåll

Hitta på denna sida

    Bandmasklarver på lever hos hare

    hardjur

    Bandmasken Taenia pisiformis har ett larvstadium hos harar och kaniner som kallas för Cysticercus pisiformis och ses oftast som många cirka centimeter stora vätskefyllda blåsor fäst på levern.

    Anmälningspliktig :

    Nej

    Epizooti :

    Nej

    Zoonos :

    Nej

    Sjukdomsinformation

    Orsak: Parasiten Taenia pisiformis

    Arter: Skogshare, fälthare, kanin.

    Spridning: Bandmaskägg infekterar harar och kaniner via fodret.

    Utbredning: Finns på flertalet kontinenter med hardjur och kaniner.

    Årstidsförekomst: Hela året.

    Blåsor av bandmask syns tydligt på en lever och på andra organ.
    Bandmasklarver på levern, Taenia pisiformis (Cysticercus pisiformis) hos skjuten hare. Foto: Glenn Ridderstedt

    En parasit som förekommer hos harar i då och då är larvstadiet av Taenia pisiformis. De cirka centimeterstora tunnväggiga vätskefyllda blåsorna med en liten bandmasklarv inuti tidigare kallades Cysticercus pisiformis hos mellanvärden, vilket är harar eller kaniner. Ofta ses stora mängder av dessa blåsor hos mellanvärden. Blåsorna sitter fast på leverns yta. De ses oftast enbart på levern, men kan ibland finnas på andra inre organ.

    Huvudvärden för parasiten är rävar och andra rovdjur som äter upp haren. Då utvecklas larvstadiet till en vuxen mask som sedan lever kvar i tarmen hos rovdjuret. Den vuxna masken släpper bakersta delen av sin segmenterade kropp med jämna mellanrum, när äggen har utvecklats klart i det segmentet. Äggen sprids därmed med spillningen ut i naturen på betet där harar och kaniner söker föda.

    Jägare upptäcker vanligen denna parasit när de tar ur den skjutna haren. Då parasiten inte finns i köttet är haren ofarlig att äta, men levern bör man kasta och absolut inte ge hunden, som annars kan utveckla bandmask i tarmen.

     

    Sidan granskades senast : 2023-11-01