Gå direkt till innehåll
Foto på gråa duvor i gatumiljö.
Genrebild duvor. Foto: Pixabay

Duvpest hos vilda duvor på Gotland

Senast uppdaterad : 2020-06-20

Duvpest konstaterades nyligen hos vilda duvor på Gotland. En av duvorna skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) efter att man noterat ett flertal döda och sjuka duvor i ett område vid Lokrume på Gotland. Viruset kan orsaka den mycket smittsamma virussjukdomen newcastlesjuka hos tamfågel. Viruset smittar endast fåglar och är inte farligt för människor.

Provresultatet visar att viruset är av den variant som vi har hittat bland duvor i Sverige sedan 2003. Senast duvpest hittades på Gotland var 2018.

Viruset smittar endast fåglar och är inte farligt för människor. Duvpest kan däremot smitta tama fjäderfän och ge den mycket smittsamma sjukdomen newcastlesjuka som drabbat svenska tamfjäderfän vid ett flertal tillfällen och senast 2018.

– Vi vill påminna alla som håller fjäderfä och även andra fåglar i fångenskap om vikten av goda smittskyddsrutiner. Det är viktigt att du som djurägare kontaktar veterinär om dina djur visar tecken på sjukdom, säger Lotta Hofverberg, Jordbruksverket.

SVA följer sjukdomsläget hos vilda djur, inklusive fåglar. Myndigheten följer också sjukdomsläget internationellt och värderar kontinuerligt risken för introduktion och spridning av smitta till svenska djur.

– Det är som alltid viktigt att förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Djurägare uppmanas att vara noggranna med strikta smittskyddsbarriärer inklusive skobyte och handtvätt samt att utfodra och ge vatten åt fjäderfä under tak, säger Malin Grant, SVA.

Läs mer

Information om duvpest (SVA)

Information om newcastlesjuka (SVA)

Läs mer hos andra

Viktiga förebyggande åtgärder mot virus (Jordbruksverket)

Om dina djur drabbas av newcastlesjuka (Jordbruksverket)

Kontaktpersoner för journalister

Malin Grant

Epidemiolog

Statens veterinärmedicinska anstalt

Lotta Hofverberg

Enhetschef smittbekämpningsenheten

Jordbruksverket