Gå direkt till innehåll
Mjölkkor på sommarbete.
Genrebild mjölkkor. Foto: TT/iStock

Jordsbruksverket: Första fallet av blåtunga på 15 år

Sidan granskades senast : 2024-09-13

Jordbruksverket pressmeddelande: För första gången på 15 år har virussjukdomen blåtunga påvisats i Sverige. Det aktuella fallet är hos en mjölkko i Uddevalla kommun. Viruset sprids mellan djur via svidknott och det är oftast enstaka djur som drabbas i en besättning. Sjukdomen smittar inte människor. Får- och nötkreatursägare bör vara uppmärksamma på symptom hos sina djur och undvika beten med mycket svidknott.

– Den drabbade besättningen beläggs nu med flyttrestriktioner under en kort period då vi utreder utbrottets omfattning. Restriktionerna innebär att djur inte får flyttas ur besättningen utan Jordbruksverkets tillstånd. Undantag görs för djur som ska till slakt, säger Kristina Mieziewska, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Anledningen till att djuren inte får flyttas är att smittade djur kan sprida smittan vidare till svidknott på andra platser som just nu är smittfria.

Sverige mister sin friförklaring

Sverige har fram tills nu haft officiell frihetsstatus från blåtunga. När vi nu fått ett fall kommer Sverige att mista denna status. Den största konsekvensen av det är att det blir svårare att exportera djur från Sverige till andra länder.

Frivillig vaccinering av mottagliga djur

För 15 år sedan, då Sverige senast drabbades av blåtunga genomfördes obligatorisk vaccination enligt en EU-gemensam strategi. Detta är inte längre aktuellt, då det inte längre anses möjligt och inte heller kostnadseffektivt att utrota blåtunga. EU:s lagstiftning har också ändrats så att det är frivilligt för länderna att bekämpa sjukdomen och upprätthålla frihet. Baserat på den aktuella situationen kommer sjukdomen därför inte heller att bekämpas nationellt i Sverige.

- Blåtunga smittar inte mellan djur utan via svidknott. Detta gör att det är svårt att skydda sina djur men man har sett att installning av djuren kan minska knottangreppen och på så sätt förhindra smittspridning och sjukdom, säger Erika Chenais, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Så här kan djurägare minska smittspridningen i sitt närområde

  • Var uppmärksam på symptom hos nötkreatur, får eller getter. Vid misstanke om blåtunga kontakta veterinär. Blåtunga är en anmälningspliktig sjukdom.
  • Frivillig vaccination - djurägaren kontaktar sin veterinär och står själv för kostnaden. Att vaccinerna hindrar inte smitta men minskar risken för svåra symptom och dödsfall.
  • Djurägaren får själv vaccinera sina egna djur efter kontakt med veterinär.
  • Flytta betesdjur från knottrika betesmarker.
  • Att stalla in djuren kan minska kontakten med svidknott, framför allt i skymning, gryning och nattetid då svidknotten är mest aktiva.

Det här är blåtunga

  • Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur och kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.
  • Symptomen kan vara feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos samt i klövregionen, hälta, svullnad i huvudregionen och minskad mjölkproduktion. Alla djur som smittas blir inte sjuka och graden av symtom varierar från lindriga symtom till allvarlig sjukdom och död.
  • Sjukdomen kan inte smitta människor.
  • Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva.
  • Smittan sprids inte från djur till djur och de djur som har haft blåtunga blir inte smittade igen, de är immuna.
  • Blåtunga är en virussjukdom som kan finnas i flera olika varianter, så kallade serotyper. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.

Kontakt

Erika Chenais

Statsveterinär, docent

Foto: Therese Selén/SVA

Karl Ståhl

Statsepizootolog, professor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Kristina Mieziewska

Smittskyddshandläggare

Jordbruksverket

Lena Björnerot

Sveriges officiella chefsveterinär

Jordbruksverket