Gå direkt till innehåll
En get som går i en hage.
I en av SVA:s senaste studier har forskare gått till botten med vad som orsakat luftvägsproblem hos getter på en gård i södra Norrland. Foto: Ylva Persson/SVA

Nya forskningsresultat från SVA

Sidan granskades senast : 2024-08-22

SVA:s senaste forskning handlar bland annat om afrikansk svinpest, hårlöshet hos nötkreatur och bakterier i buffelmjölk. På vår populärvetenskapliga blogg samlar vi resultat från aktuell forskning vid SVA. Ämnena varierar, men veterinärmedicin och djurvälfärd står i fokus.

Framgångsrik insats mot afrikansk svinpest – av flera anledningar

Rester
En stor sökinsats efter vildsvinskadaver gjordes i utbrottsområdet. På bilden syns ett av kadavren som hittades. Foto: Per Granström

Det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige upptäcktes under hösten 2023. Sedan dess har utbrottet bekämpats framgångsrikt och just nu ser det ut som om Sverige kan friförklaras på rekordtid. Erfarenheterna från den unika bekämpningsinsatsen kan förhoppningsvis hjälpa andra länder som drabbas i framtiden. 

Läs mer här.

 

Bakteriejakt i buffelmjölk förbättrar folkhälsan i Bangladesh

Vattendufflar som vadar i vatten.
Den svarta kons vita guld är en viktig matvara i Bangladesh, men utgör en risk för konsumenter. Foto: Ovirup Paul

Vattenbuffeln är ett viktigt mjölkdjur i södra Asien, men på gårdar och längs transportvägen finns bakterier som kan göra människor sjuka. Vattenbuffelmjölken skulle bli säkrare att konsumera om djurhälsan och hygienen förbättrades – en ny studie visar hur.

Läs mer här.

 

Hårlöshet hos nötkreatur – ändrade rutiner utmanar läkemedelsbehov

En ko med
Vissa djur- och skötselfaktorer kan kopplas ihop med ökad risk för hårlöshet hos nötkreatur, visar ny forskning från SVA. Foto: Katinca Fungbrant/Gård & Djurhälsan

Hårlöshet är vanligt hos nötkreatur som går utomhus utan tillgång till ligghall. För att få bukt med problemet krävs i dag förebyggande läkemedelsbehandlingar, men de leder till miljöpåverkan och motståndskraftigare parasiter. En SVA-studie visar att ändrade skötselrutiner motverkar hårlöshet och kan göra läkemedlen överflödiga.

Läs mer här.

 

Ett annorlunda virusutbrott i en svensk getbesättning

En get som insjuknar i kaprin artrit encefalit (CAE) förblir smittad livet ut. Foto: Ylva Persson/SVA

Getter i en mjölkbesättning i södra Norrland hade under lång tid haft luftvägsproblem. Det visade sig att de drabbats av getters motsvarighet till HIV. Sådana fall riskerar att förbli oupptäckta om inte särskilda symtom beaktas vid undersökningar, visar en SVA-studie.

Läs mer här.

 

 

Kontakt

Clara Jonsson

Kommunikatör

Statens veterinärmedicinska anstalt

En kvinna ståendes i skog.